15
juli
2018
|
18:52
Europe/Amsterdam

Weekeinde van uitersten voor Robin Frijns, Audi-coureur René Rast wint op Zandvoort

  • Nederlandse Audi-rijder behaalt beste DTM-seizoensresultaat
  • Elektronicaprobleem oorzaak voortijdige uitval op zondag
  • René Rast zorgt voor eerste DTM-seizoenszege Audi
  • Audi verbetert eigen record met elfde DTM-overwinning op Zandvoort
Samenvatting

Goed gevulde duinen en tribunes, schitterend zomerweer en spannende races: alle ingrediënten waren aanwezig die het raceweekeinde van de Duitse toerwagenserie DTM op Circuit Zandvoort tot een groot succes maakten. Ook bij Audi was het een geslaagd evenement, want met zijn overwinning in de race op zondag zorgde titelverdediger René Rast voor de eerste Audi-zege van het seizoen. Voor de Nederlandse Audi-coureur Robin Frijns daarentegen was het een weekeinde van uitersten: op zaterdag behaalde hij zowel in de kwalificatie als in de race zijn beste klasseringen tot nu toe, maar op zondag haalde een probleem met een elektronica een streep door zijn ambities.

Daarbij was het Nederlandse DTM-weekeinde voor Frijns juist zo goed begonnen. Op de vijfde plaats in de tweede vrije training volgde de zevende positie in de kwalificatie voor de eerste race. Voor Frijns was dat zijn beste kwalificatieresultaat in de DTM tot nu toe. In de race, waarin een safety-car-fase grote uitwerking had op het wedstrijdverloop, reed Frijns goed naar voren en sloot de wedstrijd als vijfde af. Daarmee was de Limburger de best geklasseerde Audi-rijder. “Mijn beste resultaat dit seizoen, een klassering waar ik erg blij mee ben. En dan ook nog voor eigen publiek, dat maakt het alleen maar mooier”, zei Frijns. “Het zou wel heel prachtig zijn als ik morgen op het podium zou kunnen rijden.”

Dat pakte op zondag echter anders uit. Al in de vrije training in de ochtend strandde Frijns’ Audi na een halve ronde vanwege elektronicaproblemen en ook in de kwalificatie speelden deze problemen hem parten. Zo moest Frijns van achteraan starten, maar ook in de race kwam zijn auto voortijdig tot stilstand. “Na tien ronden deed hij niks meer. Heel erg jammer, ik had echt op meer gehoopt”, aldus Frijns.

Voor goede stemming in het Audi-kamp zorgde daarentegen René Rast, die zowel voor zichzelf als voor Audi de eerste DTM-overwinning van het seizoen behaalde. Op zaterdag koos Rast voor een gewaagde strategie, door pas in een laat stadium binnen te komen voor de verplichte pitstop met bandenwissel, maar was vanwege een safety-car-interventie kansloos voor een goede klassering. Op zondag stopte Rast al aan het eind van de eerste ronde in de wedstrijd, bleef daarna de voltallige concurrentie voor en reed zo de zege naar huis. “Een enorme opluchting dat het eindelijk gelukt is. En dat ook nog eens op Zandvoort, waar ik twee jaar geleden onverwacht mijn DTM-debuut maakte, toen ik op zondag moest invallen voor een andere Audi-rijder die op zaterdag geblesseerd was geraakt. Ik ben heel blij met dit succes”, aldus Rast.

Na een zomerpauze van vier weken vindt het volgende DTM-raceweekeinde op 11 en 12 augustus op het circuit van Brands Hatch in het Britse graafschap Kent plaats.