Leusden,
06
april
2017
|
16:25
Europe/Amsterdam

Voorbode van de nieuwe Audi A8: Space Frame met een unieke combinatie van materialen

  • Topklasse sedan blijft reputatie waarmaken als koploper op het gebied van lichtgewicht design
  • Multimateriaal-constructie met aluminium, staal, magnesium en met koolstofvezel versterkte kunststof (CFRP)
  • Buitengewone torsiestijfheid voor verbeterde wegligging en akoestiek
  • Omvangrijke knowhow dankzij meer dan één miljoen auto’s met Audi Space Frames

Audi voegt een nieuw hoofdstuk toe aan zijn succesverhaal op het gebied van lichtgewicht design. Voor de volgende generatie Audi A8 wordt voor het eerst een slimme mix van vier verschillende materialen gebruikt – meer dan in de vorige productiemodellen van het merk – voor de zelfdragende carrosseriestructuur. De topklasse sedan vertolkt daarmee opnieuw een voortrekkersrol in het toepassen van lichtgewicht design. Dankzij het lage gewicht en de indrukwekkende torsiestijfheid legt de nieuwe Audi A8 op het gebied van prestaties, efficiency en veiligheid de lat wederom hoger.

De technische experts bij Audi hebben lang geleden al het idee losgelaten dat er één materiaal gebruikt moet worden om een lichtgewicht design te realiseren. Met een combinatie van aluminium, staal, magnesium en met koolstofvezel versterkte kunststof (CFRP) zet Audi een nieuwe stap op het gebied van multimateriaal-constructies. Die constructie debuteert in het Audi Space Frame (ASF) voor de nieuwe Audi A8 – volgens het principe ‘het juiste materiaal op de juiste plek in de juiste verhouding’.

Audi past op consistente wijze nieuwe materiaaltechnologieën en -designs toe. De torsiestijfheid van het nieuwe topmodel – een belangrijke basisvoorwaarde voor een voorspelbaar rijgedrag en een laag geluidsniveau in het interieur – overtreft de uitstekende waarden van zijn voorganger met ongeveer 25 procent.

Innovatief productieproces – koolstofvezel achterpaneel
Het grootste component in de carrosserieconstructie van de nieuwe Audi A8 is een achterpaneel van CFRP, dat zich kenmerkt door een bijzonder grote treksterkte en een zeer hoge torsiestijfheid. Het levert een bijdrage van 33 procent aan de torsiestijfheid van de gehele auto. Om langs- en dwarskrachten alsmede afschuifkrachten optimaal op te vangen, zijn er tussen de zes en 19 vezellagen over elkaar gelegd. Deze afzonderlijke vezellagen bestaan uit strips die 50 millimeter breed zijn en die op elke gewenste plek in het gelaagde pakket geplaatst kunnen worden, onder elke gewenste vezelhoek.

Maatwerktechnologie
Een bijzonder stevige combinatie van warmgevormde metalen componenten vormt het passagierscompartiment, dat bestaat uit het voorste schutbord, dorpels, B-stijlen en het voorste gedeelte van het dak. Deze van plaatstaal gemaakte onderdelen worden van een verschillende dikte gemaakt met behulp van maatwerktechnologieën. Dit verlaagt het gewicht en vergroot de stijfheid, met name op plekken in de auto die van belang zijn voor de inzittendenbescherming.

De carrosserie van de nieuwe Audi A8 bestaat voor 58 procent uit aluminium, waarmee dit materiaal het hoogste aandeel heeft in de materiaalmix

Nieuwe carrosserie-afdeling voor productie Audi A8
Niet alleen is het Audi Space Frame volledig doorontwikkeld voor de nieuwe Audi A8, er zijn speciaal voor het topmodel ook nieuwe fabriekshallen gebouwd in Neckarsulm. In totaal werd 14.400 ton staal gebruikt voor de bouw van de nieuwe, 41 meter hoge carrosserie-afdeling: twee keer zoveel als werd gebruikt voor de bouw van de Eiffeltoren.

Meer dan een miljoen Space Fames
In 1994 zorgde de eerste generatie van deze luxueuze sedan, met zijn aluminium carrosserie, ervoor dat het Audi Space Frame een begrip werd in de auto-industrie. Sindsdien heeft het merk meer dan één miljoen auto’s gebouwd die volgens dit ontwerpprincipe zijn geconstrueerd.
 

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.