Leusden,
25
oktober
2019
|
15:36
Europe/Amsterdam

Virtuele robots ondersteunen Audi-werknemers op de pc

Virtuele robots ondersteunen Audi-werknemers op de pc

  • Audi introduceert gerobotiseerd procesautomatisering (RPA), vanaf 2020 ook met kunstmatige intelligentie
  • 'Bots' voorkomen monotoon pc-werk
  • Bestuurslid van Audi voor IT Martens: "Digitalisering van processen geeft werknemers meer tijd voor interessanter werk."
Samenvatting

Audi ontwikkelt bots om monotone taken van medewerkers uit te voeren op computers. De digitale robots kunnen de taken - zoals het invoeren van data of het aanmaken van gestandaardiseerde rapporten - sneller, efficiënter en zonder fouten uitvoeren. Audi wil haar werknemers hiermee ontlasten van dergelijke werkzaamheden, zodat ze zich kunnen concentreren op meer complexe en zinvolle taken. Vorig jaar heeft Audi zich voor dit doel gespecialiseerd op het gebied van gerobotiseerde procesautomatisering. Medio 2019 heeft Audi IT een centre of excellence opgericht dat fungeert als het centrale platform voor RPA.

In de productiefaciliteiten van de autofabrikant werken mens en machine al enkele jaren naast elkaar. Werknemers met een PC-werkstation ontvangen nu ook hulp van robots in de vorm van een digitale assistent genaamd ’Audi myMate’. Na een pilotfase ging de eerste virtuele robot in augustus 2019 aan de slag op het gebied van activaboekhouding en heeft sindsdien kapitaalgoederen ingevoerd en geboekt in het systeem. De werknemers hebben daarmee tijd gewonnen voor veeleisender taken zoals het analyseren van de ingevoerde data. Momenteel zijn er al verschillende bots in gebruik en Audi heeft de intentie het aantal digitale assistenten uit te breiden.

De softwarerobots in de pc’s imiteren menselijke werknemers. Ze hebben hun eigen specialisatie, net zoals bijvoorbeeld SAP-gebruikers, en werken in een virtuele omgeving. RPA is geschikt voor alle processen waarin beslissingen worden genomen op basis van duidelijke ‘als-dan’-regels. In 2020 wil Audi een aantal van deze digitale assistenten uitbreiden met kunstmatige intelligentie.

”Met de introductie van RPA bevorderen we de digitalisering van ons bedrijf,” zegt Dr. Bernd Martens, bestuurslid voor Procurement en IT. “We gebruiken bots om onze processen efficiënter en sneller te maken en geven onze medewerkers tegelijkertijd meer tijd voor interessanter werk – een win-win situatie voor iedereen.”