Leusden,
14
januari
2022
|
22:28
Europe/Amsterdam

Veelbelovend debuut Audi RS Q e-tron in Dakar Rally 2022

Veelbelovend debuut Audi RS Q e-tron in Dakar Rally 2022

  • Vier etappezeges en 14 podiumresultaten voor e-racers van Audi
Samenvatting

Met vier etappezeges en in totaal 14 podiumplekken beleefde Audi een veelbelovende start van een nieuw elektrisch tijdperk in de rallywereld. De drie Audi’s RS Q e-tron legden samen zo'n 24.000 woestijnkilometers af onder de meest extreme omstandigheden. Het beste Audi-duo, bestaande uit Mattias Ekström en Emil Bergkvist, eindigde in Jeddah, Saoedi-Arabië als negende.

Audi heeft zijn pioniersrol in de Dakar Rally vanaf het eerste moment waargemaakt. Het alternatieve aandrijfconcept van de Audi RS Q e-tron heeft met zijn high performance elektrische aandrijflijn en krachtige hoogspanningsaccu aan alle verwachtingen voldaan in de nieuwe T1 Ultimate-klasse voor emissievriendelijke voertuigen. 

Enorm koppel

Stéphane Peterhansel, coureur met 14 Dakar-overwinningen op zak, over zijn ervaringen: “Ik heb met veel verschillende raceauto's in de woestijn gereden en ben daarom extra onder de indruk van de sensationele eigenschappen van de Audi RS Q e-tron. De elektrische aandrijving past met zijn enorme koppel perfect bij mijn rijstijl.” De Fransman won samen met landgenoot Edouard Boulanger de tiende etappe van de rally, maar door een forse schade aan de ophanging kregen ze geen kans om een goede algemene positie te behalen.

Teamgenoten Carlos Sainz en Lucas Cruz schreven geschiedenis tijdens de derde etappe. De Spanjaarden waren de eerste rallyrijders die in een Dakar Rally een overwinning behaalden met een elektrische raceauto. Acht dagen later boekten zij hun tweede ritzege. Door navigatiefouten raakten ze echter achterop, waardoor ze uiteindelijk als twaalfde in het eindklassement eindigden.

Team drie, bestaande uit Mattias Ekström en bijrijder Emil Bergkvist kijken ook terug op een geslaagde Dakar Rally. De Scandinaviërs hadden relatief weinig woestijnervaring, maar zetten van de drie teams de beste prestaties neer. Ze wonnen etappe 8 en wisten op te klimmen van positie 23 naar 9.

Historische overwinning

Team Audi Sport won in totaal vier etappes en behaalde 14 podiumplaatsen in de dagelijkse klassementen. De historische overwinning van Carlos Sainz met de Audi RS Q e-tron op de derde dag onderstreept het potentieel van emissievrij rallyrijden. Team Audi Sport is het eerste team ooit dat een ritzege behaalde met een elektrisch aangedreven rallyauto. De Audi RS Q e-tron wordt op basis van de tijdens de Dakar Rally opgedane ervaringen doorontwikkeld om tijdens toekomstige rallies nóg beter te presteren.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te al len tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.