Leusden,
17
oktober
2016
|
10:55
Europe/Amsterdam

Twee van de drie DTM-titels voor Audi

  • Audi kampioen bij de merken en de teams
  • Edoardo Mortara wint voor Audi laatste race van 2016-seizoen
  • Audi RS 5 DTM behaalt tien overwinningen in 18 races

Bij de seizoensfinale van de Duitse toerwagenserie DTM op de Hockenheimring heeft Audi twee van de drie kampioenstitels behaald. Voor de derde keer is Audi kampioen bij de merken in de DTM, terwijl het Audi Sport Team Abt Sportsline voor de vierde maal de titel bij de teams binnenhaalde. In de laatste race van het seizoen behaalde Audi-coureur Edoardo Mortara met zijn Audi RS 5 DTM zijn vijfde overwinning van het jaar. Niettemin greep hij met het minieme verschil van vier punten net naast de rijderstitel.

Met in totaal tien overwinningen uit de 18 races (vijf voor Edoardo Mortara, elk twee voor Jamie Green en Miguel Molina en één voor Mattias Ekström) was de Audi RS 5 DTM ook dit jaar weer de succesvolste auto in het startveld van de DTM. In het merkenkampioenschap eindigde Audi met een totaal van 700 punten duidelijk voor BMW (647 punten) en Mercedes-Benz (471 punten). Na 2014 en 2015 behaalt Audi daarmee voor de derde keer de merkentitel in de DTM.

In het teamklassement ging de overwinning na 2004, 2007 en 2011 voor de vierde keer naar het Audi Sport Team Abt Sportsline, dat de auto’s van Edoardo Mortara en Mattias Ekström inzet. Tijdens de finale in Hockenheim nam Mike Rockenfeller de plaats in van Ekström, die tijdens hetzelfde weekeinde met zijn eigen Team EKS actief was bij het EK Rallycross in het Noord-Duitse Buxtehude. Daar veroverde hij voortijdig de wereldtitel.

Zandvoort bepalend in kampioenschap bij rijders
Alleen met de rijderstitel in de DTM lukte het net niet. De overwinning van Edoardo Mortara kreeg daardoor een wat bittere bijsmaak. “Hier missen we nog minder dan alleen de punten die Edoardo Mortara op Zandvoort onterecht verloren had. Dat is echt heel zuur en moeilijk te verteren”, verklaarde Dieter Gass, hoofd DTM bij Audi Sport. Tijdens de Nederlandse DTM-ronde op Circuit Park Zandvoort, medio juli, kreeg Edoardo Mortara van de wedstrijdleiding een ‘drive-through penalty’, die achteraf onterecht bleek en werd veroorzaakt door een fout in de snelheidsmeting. “Dat we nu juist die punten tekort komen voor de titel stemt ons natuurlijk treurig”, aldus Mortara. “Vandaag kon ik niet meer doen dan de race winnen, en dat heb ik gedaan; mijn vijfde overwinning dit jaar, daarop ben ik erg trots.”