Leusden,
17
juli
2018
|
16:24
Europe/Amsterdam

Twee kleuren, één spuitproces: Audi test nieuwe lakmethode

Twee kleuren, één spuitproces: Audi test nieuwe lakmethode

  • Innovatieve spuittechnologie met behulp van ultraprecieze robots
  • Bespaart kosten en grondstoffen
  • Nog meer individualiseringsmogelijkheden voor Audi-klanten
Samenvatting

Audi breidt spuitprocedé voor zijn modellen uit met ‘overspray-free painting’. Met deze technologie is het mogelijk om in één spuitproces bepaalde carrosseriedelen direct in contrastkleur mee te spuiten. Deze technologie bespaart zowel kosten als grondstoffen. Audi test het unieke en innovatieve proces momenteel in een pilot-opstelling in de fabriek in Ingolstadt. Daarbij worden autodaken in een zwarte contrastkleur uitgevoerd.

Als onderdeel van het nieuwe spuitproces is het tijdrovende afplakken - waar bovendien veel materiaal voor nodig is - verleden tijd. Om een contrastkleur aan te brengen, dienden carrosseriedelen tot nu toe afgeplakt te worden en een extra spuitproces te ondergaan. Bij het nieuwe ‘overspray-free painting’-proces meet een robotgestuurd precisie-instrument de laserlasnaad tussen het dak en zijpaneel. Vervolgens wordt zwarte lak tot op de millimeter nauwkeurig met individuele lijnen aangebracht. Deze lijnen zijn uitermate scherp afgetekend, waardoor er dus geen sprake is van spuitnevel.

Efficiënt

De nieuwe spuitmethode bespaart tijd en kosten. Bovendien is het beter voor het milieu: er is geen afplakmateriaal meer nodig en het lakverbruik ligt lager. Audi is van plan de innovatieve spuittechniek komend jaar in de serieproductie te gaan inzetten. Daarmee biedt het merk klanten nog meer individualiseringsmogelijkheden.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.