Leusden,
08
december
2021
|
14:27
Europe/Amsterdam

SocAIty: Audi onderzoekt de maatschappelijke kant van autonoom rijden

SocAIty: Audi onderzoekt de maatschappelijke kant van autonoom rijden

  • Antwoorden op wettelijke, ethische en politieke vraagstukken 
  • Acceptatie van autonoom rijden afhankelijk van vertrouwen in technologie 
  • Autonoom rijden kan verkeer veiliger en ‘inclusiever’ maken
Samenvatting

Autonoom rijden staat voor de volgende revolutie op het gebied van mobiliteit. Audi verwacht vanaf de tweede helft van dit decennium volledig autonoom rijdende modellen te introduceren. Voor de acceptatie ervan dient de technologie volwassen te zijn en moeten er passende politieke en wettelijke kaders zijn. In de SocAIty studie van Audi laten wetenschappers, politici en economen hun licht schijnen over autonoom rijden en over alle aspecten die ermee samenhangen. 

In SocAIty staan drie hoofdstukken centraal: ‘Law and Progress’ gaat over wetgeving, ‘Relationships of trust between human and machine’ gaat in op de ethische kant van autonoom rijden en ‘Networked Security’ focust op de bescherming van (persoonlijke) gegevens en beveiliging van de infrastructuur.

Mobiliteitslandschap in 2030

Naar verwachting is het mobiliteitslandschap in 2030 nog diverser en gefragmenteerd. Vooral in grote steden groeit bijvoorbeeld het aanbod van micromobiliteitsoplossingen. Steden als New York, Londen en Shanghai hebben een vergelijkbare uitgangssituatie als het gaat om mobiliteit. Ook de behoefte aan flexibiliteit komt sterk overeen. Veel experts zien de VS als de aanjager van de technologie achter autonoom rijden, terwijl China het land is waar deze nieuwe technologie snel en op grote schaal kan worden uitgerold. Europa wordt gezien als een innovatieplek voor geavanceerde voertuigtechnologie en als perfecte productielocatie. Bovendien zouden Europese klantenrechten en de regulering van databescherming als standaard voor de complete industrie kunnen dienen. 

Acceptatie en sociale impact

In 2030 komen bestuurders ook autonoom rijdende voertuigen tegen. Gaandeweg passen bestuurders zich aan én leren ze nieuwe regels. Om deze omslag te laten slagen is vertrouwen in autonoom rijden cruciaal. Dat heeft tijd nodig. De acceptatie van de technologie wordt naar verwachting wel vergemakkelijkt doordat autonoom rijden het comfort- en het veiligheidsniveau aantoonbaar verhoogt en doordat de technologie breder beschikbaar wordt naarmate de tijd verstrijkt. Daarbij heeft autonoom rijden een groot potentieel als het gaat om het verduurzamen van het verkeer. Ook de sociale impact kan enorm zijn: via autonoom rijden komen diensten op maat beschikbaar en wordt mobiliteit bereikbaarder. Mobiliteit wordt dus als het ware inclusiever en socialer. Dat is van groot belang: mobiliteit is immers onmisbaar om toegang te krijgen tot banen, gezondheidszorg, voedsel etc.

Ethische basis

Voor de acceptatie van autonoom rijden is ook een ethische basis noodzakelijk. Realistische situaties met betrekking tot veiligheid dienen daarbij het uitgangspunt te zijn. Belangrijke vragen zijn bijvoorbeeld: hoe reageert een auto in de situatie van een ongeval, wie is verantwoordelijk als een autonoom rijdende auto betrokken raakt bij een ongeval? En van wie is de gegenereerde informatie? De antwoorden zijn cruciaal voor de volgende stap. Als het gaat om autonoom rijden hebben bedrijven en wetgevende instanties uiteraard ook vragen én ze staan voor uitdagingen. Een duidelijke ethische basis helpt om daar goed op in te springen. 

SocAIty en het &Audi Intitiative

Met de SocAIty studie wil Audi bijdragen aan het publieke debat rondom autonoom rijden en aan de verantwoorde inzet van deze nieuwe vorm van rijden voor de mobiliteit van de toekomst. Daarmee sluit de studie naadloos aan bij het in 2015 opgezette &Audi Initiative. Hiermee wil Audi de uitwisseling van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI; Artificial Intelligence) en autonoom rijden stimuleren. Door realistische verwachtingen te schetsen en de grenzen van deze technologieën helder te maken denkt Audi bij te dragen aan de acceptatie ervan. 

Meer informatie over de SocAIty studie is hier te vinden. 

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.