Leusden,
02
december
2019
|
16:54
Europe/Amsterdam

Reductiepotentieel Audi CO2-programma: 1,2 ton CO2 per auto

Reductiepotentieel Audi CO2-programma: 1,2 ton CO2 per auto

Samenvatting

Door de consequente elektrificatie van het modellengamma wordt een groot deel van de CO2-uitstoot bij Audi niet langer veroorzaakt door de uitlaatsystemen van auto's, maar in de toeleveringsketen en -processen. Samen met zijn leveranciers ontwikkelt Audi daarom maatregelen om de CO2-uitstoot ook daar te verminderen. De focus van het CO2-programma ligt op energie-intensieve materialen die in de productie worden gebruikt, zoals aluminium, staal en accucomponenten.

Tijdens dertig workshops met leveranciers zijn tot nu toe vijftig maatregelen ontwikkeld met als doel om de CO2-uitstoot per auto met 1,2 ton te verminderen. Specifieke mogelijkheden voor CO2-reductie zijn gesloten materiaalkringlopen, het gebruik van secundaire materialen en gerecyclede materialen in kunststofonderdelen, plus het gebruik van groene stroom. Audi wil met leveranciers afspraken maken over de implementatie van deze maatregelen, die tegen 2025 volledig effectief moeten zijn. Het gebruik van groene stroom is sinds 2018 een integraal onderdeel van de leveranciersovereenkomsten met fabrikanten van hoogvoltage accucellen.

Gesloten aluminium-kringloop

Als eerste stap richt Audi zich op aluminium, omdat de productie van dit materiaal veel energie kost. De fabrikant heeft een aantal innovaties gelanceerd om op dit vlak vooruitgang te boeken. Audi introduceerde in 2017 de zogenaamde gesloten aluminium-kringloop in zijn fabriek in Neckarsulm. De in de persfabriek geproduceerde aluminium plaatresten worden direct teruggestuurd naar de leverancier, waar ze opnieuw worden verwerkt. Audi gebruikt de nieuwe aluminium platen die op deze manier geproduceerd worden vervolgens weer bij de productie. Per saldo leverde dat alleen al in 2018 een CO2-reductie van ongeveer 90.000 ton op. In de toekomst gaat Audi de gesloten aluminium-kringloop ook in andere fabrieken toepassen.

De autofabrikant verlangt van zijn accucel-leveranciers bijvoorbeeld ook dat ze groene stroom gebruiken voor de celproductie. Deze eis is een vast en bindend onderdeel bij alle nieuwe bestellingen van hoogvoltage accucellen. Voordat een bestelling wordt geplaatst, moeten leveranciers een passend groene-stroomconcept indienen.

Audi wil een serieuze bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Het bedrijf streeft de ambitieuze, zelfopgelegde visie van CO2-neutraliteit rond 2050 na.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.