Leusden,
30
mei
2018
|
08:33
Europe/Amsterdam

Optimale stroomlijn Audi e-tron: duurtest in de windtunnel

  • Primeur voor een volumemodel: virtuele buitenspiegels
  • Cw-waarde van slechts 0,28 dankzij vooruitstrevende oplossingen
  • Luchtweerstand bepalende weerstandsfactor op lange ritten
Samenvatting

Hoe gestroomlijnder een auto, des te efficiënter hij met energie omgaat. De Cw-waarde van 0,28 plaatst de Audi e-tron aan de top van zijn segment. Bovendien is het een doorslaggevende factor in de actieradius van ruim 400 km (WLTP). De virtuele buitenspiegels zijn daarbij een bijzondere highlight.

De Audi e-tron heeft maar liefst 1.000 uur doorgebracht in Audi’s aero-akoestische windtunnel in Ingolstadt. Hier worden met een 2,6 megawatt sterke motor en een fan met een doorsnede van 5 meter luchtsnelheden tot 300 km/u gegenereerd om de stroomlijn én het geluidscomfort te optimaliseren. Resultaat: een Cw-waarde van 0,28. Deze uitermate gunstige waarde is een belangrijke factor in de actieradius van ruim 400 km volgens de nieuwe, realistische WLTP-norm. Elke daling van 1/100 van de Cw-waarde staat voor 5 km extra actieradius onder dagelijkse omstandigheden.

Luchtweerstand: bepalend op lange reizen

Op lange reizen is de luchtweerstand de belangrijkste weerstand die een auto moet overwinnen. Een gunstige luchtweerstand is uitermate belangrijk, omdat energie die wordt gebruikt voor het overwinnen van de luchtweerstand, verloren gaat. In stadsverkeer spelen andere factoren. Hier kan een elektrische auto bijvoorbeeld remenergie hergebruiken. Hierdoor is de massa van de auto minder van belang. Om een Cw -waarde van 0,28 te bereiken, heeft Audi vele zichtbare en onzichtbare technische oplossingen gebruikt. Daardoor is de luchtweerstandscoëfficiënt van de e-tron tot wel 0,07 lager dan van vergelijkbare SUV’s met conventionele aandrijving. De winst: 35 km actieradius per batterijlading.

Slimme oplossingen

De e-tron is als eerste volumemodel ter wereld leverbaar met virtuele buitenspiegels. Deze verminderen de breedte van de auto met 15 cm en door hun vorm beperken ze de luchtweerstand en het windgeruis. Het beeld van de camera’s in de spiegels wordt weergegeven op OLED-displays, die zich in de overgang tussen portier en dashboard bevinden. Er zijn drie weergaveopties: voor snelwegritten, draaien en parkeren.

De standaard adaptieve luchtvering met instelbare demping verlaagt de carrosserie bij snelheden boven 120 km/u met 26 mm. Dit vermindert de luchtweerstand aanzienlijk. De bodem van de auto is volledig afgesloten. Voor en achter door middel van panelen en onder het passagierscompartiment door een aluminium plaat, die de batterij beschermt tegen schade door bijvoorbeeld opspattende stenen. Mooi detail: de uiteinden van de schroeven zijn hol afgewerkt, net als het patroon van een golfbal. Dit zorgt voor een betere luchtstroom dan een volledig vlak oppervlak.

Achter de singleframe grille bevindt zich een luchtinlaat met elektrisch aangestuurde lamellen. Wanneer deze zijn gesloten, dragen ze bij aan een optimale luchtweerstand. Zodra er lucht nodig is, bijvoorbeeld voor de koeling van aandrijflijncomponenten of voor de condensor van de airconditioning, openen de lamellen successievelijk naar behoefte. Ook kunnen ze extra koellucht naar de remmen sturen.

De luchtinlaten aan weerszijden hebben extra luchtkanalen, die de luchtstroom langs de in aerodynamisch opzicht geoptimaliseerde, vlakke 19 inch lichtmetalen velgen sturen. Zelfs de 255/55-banden met zeer lage rolweerstand zijn gestroomlijnd: de belettering steekt niet uit zoals bij een conventionele band, maar is letterlijk naar binnen gekeerd.

Vanaf eind 2018 staat de Audi e-tron bij de Nederlandse dealers. Begin 2019 wordt hij in Nederland leverbaar.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.