Leusden,
26
juni
2017
|
10:31
Europe/Amsterdam

Nieuwe Audi A8: volledig actief onderstel voor flexibiliteit in comfort en sportiviteit

  • 48-volt elektrisch systeem voedt elektromechanisch veersysteem
  • Dynamic all-wheel steering: wendbaarheid en stabiliteit in perfecte harmonie, draaicirkel kleiner dan van een Audi A4
  • Wereldprimeur: carrosserie komt omhoog bij zijdelingse aanrijding

De nieuwe Audi A8 laat zich op alle fronten van zijn meest veelzijdige kant zien. Als de auto door een chauffeur wordt gereden, biedt hij dankzij het actieve onderstel een buitengewoon hoge mate van comfort. Met een meer bevlogen rijder aan het stuur laat hij zich juist van een sportieve kant zien. Deze flexibiliteit wordt mogelijk door het nieuwe actieve onderstel met een 48-volt elektrisch systeem als basis. Het is voor het eerst dat deze technologie in een personenauto wordt gebruikt.

Het onderstel van de nieuwe Audi A8 is een volledig actief, elektromechanisch ophangingssysteem dat elk wiel afzonderlijk bedient en zich aanpast aan de wegomstandigheden. Elk wiel heeft een eigen elektromotor die wordt gevoed door het 48-volt elektrische systeem.

Vooruitzien
Dankzij de camera in het front ‘ziet’ de nieuwe Audi A8 oneffenheden op de weg. Daarop wordt direct de actieve vering aangepast. Nog vóór de A8 een hobbel bereikt, zorgt de previewfunctie ervoor dat op voorhand de veerweg van de dempers wordt voorbereid op wat gaat komen. Zo reageert het onderstel precies op tijd en elimineert het trillingen en schokken. Dit proces duurt slechts enkele milliseconden. Het electronic chassis platform (ECP) verwerkt de informatie over de staat van het wegdek en stuurt alle onderstelcomponenten op basis daarvan bijna in realtime aan. Samen met de luchtvering zorgt het innovatieve onderstelconcept voor een compleet nieuwe rijervaring. Zelfs bij een sportieve rijstijl zijn het comfort en de wegligging van zeer hoog niveau. Zo zorgt het actieve onderstel ervoor dat zijdelingse krachten in bochten, alsmede krachten die vrijkomen bij accelereren en afremmen, worden gecompenseerd.

Dynamic all-wheel steering
De nieuwe A8 beschikt ook over dynamic all-wheel steering, een innovatieve combinatie van dynamic steering en achterwielbesturing. Dit lost de traditionele tegenstrijdigheid van sportiviteit en stabiliteit op. Het stuurgevoel omvat een breed spectrum: van comfortabel tot en met intense feedback. De draaicirkel van de nieuwe Audi A8 is kleiner dan die van een A4.

Wereldprimeur: tot 50% minder belasting bij een zijdelingse aanrijding
Samen met het nieuwe Audi pre sense 360˚ veiligheidssysteem tilt het actieve onderstel het passieve veiligheidsniveau naar een nog hoger plan. Als een zijdelingse aanrijding onvermijdelijk is bij een snelheid van meer dan 25 km/u, wordt de carrosserie aan de betreffende zijde automatisch binnen 0,5 seconde met maximaal 80 millimeter hoger gezet. Zo wordt de botsingsenergie gericht naar de sterkste zones van de A8 gestuurd, zoals de dorpels en de vloerstructuur. De krachten die bij een aanrijding op de inzittenden inwerken, worden op deze manier tot wel 50% verminderd.