Leusden,
19
januari
2022
|
09:00
Europe/Amsterdam

Matte look voor de Audi Q3 en Audi TT

Matte look voor de Audi Q3 en Audi TT

  • Glanzende én matte lakken op dezelfde productielijn gespoten
  • Naast Audi RS Q3 en TT RS nu ook reguliere varianten in matte finish
  • Audi voegt matte coatings Daytonagrijs en Floretzilver toe
Samenvatting

Het kleurenpalet van matte lakken is niet langer voorbehouden aan de topmodellen Audi TT RS en Audi RS Q3. Vanaf nu is matte lak namelijk ook op de reguliere Q3- en TT-modellen mogelijk.

Expressieve autolakken die de individualiteit en sportiviteit benadrukken zijn in trek. Matte lak onderstreept het silhouet van de auto, benadrukt het design en de sportieve elegantie nog beter en geeft auto’s een individuele touch. “Het design is nog steeds de belangrijkste reden om een Audi te kopen. De kleur van de auto is uiterst belangrijk, omdat het ook een uitdrukking van je ‘eigen ik’ is,” zegt Susan Nolte, die verantwoordelijk is voor de koetswerkkleuren bij Audi.

Kleurnaam

Audi gebruikt vaak termen uit de geografie en uit de flora en fauna. Racecircuits spelen bij het benoemen van de kleuren van sportieve modellen een rol. Sommige kleuren worden op alle modellen gebruikt, andere zijn modelspecifiek. Audi biedt tot twaalf verschillende kleurenschema’s aan voor één model. Daarnaast zijn er de speciale lakkleuren voor de RS-modellen.

Gedempte tinten domineren

Drie van de vier kopers van nieuwe auto's kiezen momenteel voor de kleuren wit, zwart en grijs/zilver. Ook bij Audi staan ​​deze kleuren bovenaan de populariteitslijst, gevolgd door blauw. “Er is steeds meer vraag naar matte afwerkingen”, constateert Nolte. “Mat is een afwerkingsvariant waar vooral kopers van sportieve modellen om vragen. Over het algemeen worden RS-modellen vaker in een opvallende, extraverte kleur besteld.” 

Hoe de matte lak op de auto komt

Moderne coatings zijn technisch complex. Inclusief de fosfaatlaag bestaat het lakwerk uit vijf dunne lagen kathodische dompellak (KTL), plamuur, grondlak en blanke lak, die samen niet dikker zijn dan een tiende millimeter. Dat is ongeveer de dikte van een mensenhaar. Om ook na jaren van gebruik nog steeds mooi te zijn, ondergaan de lakken verschillende tests, waaronder steenslag- en verweringstests. Als onderdeel van het goedkeuringsproces controleert Audi onder meer de hechting en corrosiebestendigheid van de lak. In totaal duurt het drie tot vijf jaar vanaf het ontwerp tot de selectie, technische implementatie en goedkeuring van de kleuren. Susan Nolte: "Hoge kwaliteit kost tijd, daarom denken we bij wijze van spreken al aan overmorgen.” 

Made in Győr

Voor de volledige TT- en Q3-range, die Audi in het Hongaarse Győr produceert, zijn nu voor het eerst matte koetswerkkleuren leverbaar. Het speciale lakproces wordt op dezelfde productielijn uitgevoerd als waar de glanzende lakken worden gespoten. In de 43.000 vierkante meter grote spuiterij in Győr is aan het productiematig gebruik van de matte lakken een grondige voorbereiding voorafgegaan. Om de nieuwe technologie te implementeren hebben de medewerkers bijvoorbeeld de leidingen van de lakopslag naar de lakrobots aangepast en zijn tien robots in de fabriek geprogrammeerd en getest om aan de speciale vereisten van het matlakproces te voldoen.

Beschikbare matte kleuren

In aanvulling op de matte kleuren Pythongeel en Dauwzilver voegt Audi nu de matte coatings Daytonagrijs en Floretzilver toe aan het kleurenpalet van de Q3 en TT.

Audi Q3: Daytonagrijs, Floretzilver en Dauwzilver
Audi TT: Daytonagrijs, Floretzilver en Pythongeel

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.