Leusden,
07
december
2021
|
18:08
Europe/Amsterdam

Hightech cockpit voor Audi RS Q e-tron in de Dakar Rally

  • Bediening verdeeld tussen rijder en bijrijder
  • Alles onder controle: van voertuigfuncties tot navigatie
  • Uitdaging in offroadsport: oriëntatie als wedstrijdelement

 

Samenvatting

Over minder dan een maand start Audi voor het eerst tijdens de Dakar Rally. Een blik in het interieur van de Audi RS Q e-tron doet denken aan de cockpit van een vliegtuig. Over de volle breedte van het instrumentenpaneel zijn beeldschermen en displays aangebracht. Alleen met behulp van deze instrumenten kunnen rijder en bijrijder de duizenden kilometers door de woestijn met goed gevolg afleggen.

Vroeger was er in de rally-raids sprake van een duidelijke verdeling: de rijder rijdt, de bijrijder navigeert. Tegenwoordig is het anders: het reglement kent duidelijke beperkingen over wat er op het gebied van navigatie is toegestaan. Het ‘roadbook’ - vroeger nog op papier - is nu digitaal en in de Audi RS Q e-tron is de taakverdeling tussen rijder en bijrijder anders.

Niet schakelen

Natuurlijk zijn sturen, accelereren en remmen de belangrijkste taken voor coureurs Mattias Ekström, Stéphane Peterhansel en Carlos Sainz. Schakelen hoeft niet meer, want de elektrische aandrijving heeft geen versnellingsbak. De aluminium hendel voor de handrem neemt een centrale plaats in en is gekoppeld aan het innovatieve ‘brake by wire’-systeem. Door kort remmen voor een bocht kan de auto optimaal worden gepositioneerd.

Direct vóór de rijder op het stuurwiel bevinden zich acht knoppen voor onder meer de ruitenwissers, claxon en snelheidsbegrenzer. Achter het stuur ‘staat’ een display met bijvoorbeeld informatie over de bandenspanning, rijrichting en snelheid. Een centraal scherm, geplaatst tussen de rijder en bijrijder, geeft informatie over onder andere de gekozen rembalans en tal van andere functies. Daaronder zijn 24 knoppen aangebracht waarmee diverse functies kunnen worden bediend, uiteenlopend van de airconditioning tot aan diverse vooraf ingestelde snelheden voor secties waar een maximumsnelheid geldt. De bijrijder zorgt voor de bediening van de knoppen volgens instructies van de rijder.

Digitaal roadbook

Anders dan vroeger krijgen de deelnemers niet meer de avond van tevoren, maar pas 15 minuten vóór de start van de etappe de te rijden route. Voor de oriëntatie in het terrein beschikken bijrijders Emil Bergkvist, Edouard Boulanger en Lucas Cruz over twee tablet-beeldschermen met afstandsbediening. Het linker scherm geeft het roadbook weer, het rechter scherm toont de GPS-navigatie en registreert het verplichte passeren van de digitale controlepunten (‘waypoints’) op de route. Alleen als het tablet met het roadbook uitvalt, mogen de teams het verzegelde roadbook op papier openen.

In de offroadsport blijft navigeren een wedstrijdelement dat naast het rijden een belangrijke rol speelt. Daarom geeft de organisatie in het roadbook alleen maar de rijrichtingen, afstanden, pictogrammen, bijzonderheden en waarschuwingen aan. Zo is het GPS-systeem in de auto slechts in beperkte mate een hulpmiddel voor de teams. Tegelijk kan de organisatie hiermee controleren of de deelnemers zich hebben gehouden aan de route en aan de in de ‘speed control zones’ geldende snelheden.

Iritrack: voor de veiligheid

Voor extra veiligheid zorgt het Iritrack-systeem op de middenconsole, dat in noodgevallen de snelheid en de positie van de auto kan doorgeven en mogelijke ongevallen herkent. Via dit systeem kan de bijrijder ook de organisatie informeren als er hulp nodig is. 

De Audi RS Q e-tron is voorzien van vele digitale hulpmiddelen, maar uiteindelijk blijft ook in offroadrally’s de mens de beslissende factor voor sportief succes.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.