Leusden,
23
juni
2017
|
14:11
Europe/Amsterdam

High five: Audi vijfcilinder opnieuw International Engine of the Year

  • Achtste overwinning voor krachtige vijfcilinder met unieke sound
  • 13e International Engine of the Year Award voor Audi
  • Audi blijft vijfcilinder verder ontwikkelen: nieuwste versie 26 kg lichter

De 2.5 TFSI vijfcilinder benzinemotor van Audi is voor de achtste keer op rij uitgeroepen tot ‘International Engine of the Year’ in de categorie 2,0-2,5 liter. Het is de 13e keer dat Audi een International Engine of the Year-Award ontvangt.

De International Engine of the Year-jury bestaat uit 65 internationale autojournalisten, die sinds 1999 jaarlijks de beste krachtbron in diverse categorieën aanwijzen. De jury prees niet alleen de kracht van de vijfcilindermotor, maar vooral ook de unieke sound, die veel lijkt op die van de Groep B-rallymotor uit de jaren ’80. De huidige vijfcilinder is 26 kg lichter dan zijn voorganger. Dit komt vooral doordat er nu gebruik wordt gemaakt van een lichtmetalen carter. Dankzij het lagere gewicht van de krachtbron is de gewichtsverdeling verder verbeterd, wat zich vertaalt in nog betere rijeigenschappen.

Voor diverse RS-modellen
De 2.5 TFSI vijfcilindermotor is leverbaar in de Audi TT RS Coupé, TT RS Roadster, RS 3 Limousine en RS 3 Sportback. De vijfcilinder heeft een vermogen van 294 kW/400 pk en het maximale koppel bedraagt 400 Nm. Daarmee is het de krachtigste vijfcilinder ter wereld. Voor de RS 3 Sportback vertaalt zich dat in een sprint van 0-100 km/u in 4,1 seconden en een topsnelheid van 250 km/u. Optioneel is zelfs een topsnelheid van 280 km/u mogelijk.