Leusden,
26
augustus
2018
|
01:04
Europe/Amsterdam

Eerste DTM-podiumplaats voor Audi-coureur Robin Frijns

  • Frijns verovert tweede plaats met spectaculaire manoeuvre in slotronde
  • Beste Audi-coureur in eerste avondrace in DTM-historie
  • Eerste Nederlander op DTM-podium in bijna 13 jaar
Samenvatting

De Nederlandse Audi-coureur Robin Frijns is als tweede geëindigd in de negende wedstrijd van het seizoen in het Italiaanse Misano Adriatico. De race was een historische aangelegenheid, want voor het eerst in de historie van de DTM werd er in het donker geracet. Op een opdrogende baan startte Frijns als twaalfde en behaalde na een sterk gereden race zijn eerste podiumplaats in de prestigieuze toerwagenserie. Met zijn tweede positie was Frijns tevens de best geklasseerde Audi-coureur in het veld. “Een geweldig gevoel dat het nu eindelijk is gelukt”, straalde Frijns naderhand.

Na twee dagen met zomerse temperaturen kwam er op de vroege zaterdagavond een flinke hoosbui naar beneden op het circuit in Misano. Daardoor werd de kwalificatie op een opdrogende baan verreden. Robin Frijns, uitkomend met de Audi RS 5 DTM van het Audi Sport Team Abt Sportsline, behaalde daarin de twaalfde startplaats.

Spectaculaire manoeuvre

In de race begon hij op regenbanden, maar de baan droogde relatief snel op, waardoor hij bij de verplichte pitstop aan het eind van de zevende ronde profielloze racebanden (in vakjargon ‘slicks’) kon laten monteren. Daarmee maakte Frijns een gestage opmars: vanaf de 13eronde, na twee interventies van de safety-car, reed hij in de top tien en klom vervolgens steeds verder op. Vier ronden voor het einde passeerde hij met een spectaculaire manoeuvre buitenom twee opponenten en veroverde zo de derde plaats. In de slotronde besliste Frijns de strijd om de tweede positie in zijn voordeel en reed deze klassering vervolgens naar huis. Daarmee zorgde hij voor het eerste Nederlandse podiumsucces in de DTM sinds bijna 13 jaar.

Podiumplaats

“Het is een enorme opluchting dat ik nu eindelijk een podiumplaats binnengehaald heb”, zei Frijns na de race. “De afgelopen races zat de snelheid er vaak wel in, maar was er telkens wel iets waardoor dat niet het gewenste resultaat opleverde. Nu had ik eigenlijk meteen een goed gevoel in de race. Ik kon vlot naar voren rijden en hoewel er rondom me in het veld van alles gebeurde, kon ik het resultaat uiteindelijk binnenhalen. Dat geeft een grote voldoening. Voor de tweede race in Misano worden er opnieuw wisselende omstandigheden verwacht, wie weet wat er dan nog voor me in zit.”