Leusden,
15
oktober
2018
|
09:22
Europe/Amsterdam

Dynamiek onder hoogspanning: Audi e-tron

Dynamiek onder hoogspanning: Audi e-tron

  • Nieuwe generatie quattro: elektrische vierwielaandrijving
  • Volop rijplezier: maximale grip op elke ondergrond
  • Van langeafstandscruiser tot offroad-avonturier
Samenvatting

Op de zoutvlaktes en savannes van Namibië bewijst het prototype van de Audi e-tron zijn bijzondere (rij)capaciteiten. Deze worden mogelijk gemaakt door elektrische vierwielaandrijving – een nieuwe generatie quattro. Samen met de veelzijdige ophanging, het lage zwaartepunt en de krachtige elektromotoren valt de SUV daarmee op door indrukwekkende tractie, optimale dynamiek en onverstoorbare stabiliteit, ook in het zwaarste terrein.

Het oppervlak van de zoutvlakte aan de rand van de Kalahari-woestijn is hard en poreus. De lage wrijvingscoëfficiënt maakt dit tot het ideale terrein om gecontroleerde drifts met het e-tron prototype te ervaren en om de bliksemsnelle acceleratie in combinatie met maximale grip te ondergaan. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door elektrische vierwielaandrijving, de slimme samenwerking van vele onderstelsystemen waaronder het ESC (Electronic Stabilization Control), het Audi drive select handlingsysteem en de standaard luchtvering. In ruig terrein is het met een druk op de knop mogelijk om de bodemvrijheid met 50 mm te vergroten. Tegelijkertijd optimaliseert het ESC de tractie en de remwerking en het versterkt daarbij het effect van het elektronische sperdifferentieel om zo een optimale krachtoverbrenging en aandrijfkracht te realiseren. Daardoor bedwingt de SUV zelfs zanderige Afrikaanse savannes zonder moeite. De kracht (vermogen 300 kW, koppel 664 Nm) van de twee elektromotoren wordt via ‘electric quattro’ razendsnel op de wielen overgebracht. Het intelligente warmtemanagement van de elektromotoren speelt hierbij een belangrijke rol. Dit maakt het mogelijk dat krachtige prestaties ook onder zware belasting keer op keer mogelijk zijn. Optimale dynamiek en rijplezier zijn zo altijd gegarandeerd.

Variabele verdeling van de aandrijfkracht

Het elektrische quattro-systeem combineert de efficiency van aandrijving op één as met de dynamiek en de grip van vierwielaandrijving. De verdeling van de aandrijfkracht is volledig variabel en daarbij uitermate precies én snel: in slechts 30 milliseconden stelt het systeem de rijomstandigheden en de inkomende aandrijfkracht van de elektromotoren vast. De snelheid zit hem vooral in het ontbreken van een mechanische koppeling zoals bij conventionele quattro-aandrijving, de elektriciteit wordt simpelweg in een fractie van een seconde verdeeld. Zelfs bij plotselinge veranderingen in het gripniveau is optimale quattro-werking zo gegarandeerd.

Slim samenspel

Een intelligente samenwerking van vele aansturingssystemen is cruciaal voor elektrische vierwielaandrijving. In de centrale onderstel-aansturingsunit zijn voor het eerst de handling-control van quattro en de wielselectieve aandrijfkrachtverdeling samen geïntegreerd. Een praktijkvoorbeeld: als bij een sportieve rijstijl onderstuur optreedt, worden de minder zwaar belaste (binnenste) wielen subtiel afgeremd en gaat extra aandrijfkracht naar de buitenste wielen. Zo stuurt de auto preciezer in. Het innovatieve traction control-systeem zorgt voor optimale grip en stabiliteit doordat wielspin 50 keer sneller en bovendien preciezer wordt vastgesteld dan bij conventionele systemen. De rijder merkt dit vooral in combinatie met de verschillende standen van het ESC.

Een veelzijdig karakter

Naast de keuzemogelijkheden van het ESC kan de Audi e-tron zich ook door Audi drive select aanpassen aan verschillende soorten ondergrond. Afhankelijk van het gebruik en van eigen wensen kan de bestuurder kiezen uit zeven rijprofielen. Op basis van de gekozen setting worden de karakteristieken van de aandrijflijn, de besturing en het onderstel aangepast. Uiteraard geldt dit ook voor de adaptieve luchtvering met damper control. Op de snelweg zorgt dit ervoor dat de carrosserie 26 mm wordt verlaagd waardoor de stabiliteit en de aerodynamische eigenschappen verbeteren.

Laag zwaartepunt, zeer torsiestijf

De componenten van de aandrijflijn en de hoogvoltage-batterij zijn laag in de e-tron- gemonteerd. Dit is een bepalende factor voor de rijdynamiek. Het batterijsysteem is vlak en breed. Het bevindt zich onder het passagierscompartiment tussen de twee assen. Daarmee is het zwaartepunt van de SUV gelijk aan dat van een sedan. Bovendien is de gewichtsverdeling perfect (vrijwel 50/50). Vergeleken met een conventionele SUV is de torsiestijfheid van de e-tron ook nog eens 45 procent hoger. En dat is de basis voor een precies weggedrag en optimaal akoestisch comfort.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.