Leusden,
13
september
2019
|
10:07
Europe/Amsterdam

Duurzaam in alle opzichten: Audi test nieuw carrosserie-verzegelingsproces

Duurzaam in alle opzichten: Audi test nieuw carrosserie-verzegelingsproces

Samenvatting

In de lakstraat van de fabriek in Győr, Hongarije, test Audi een nieuwe methode voor het verzegelen van de carrosserie. Voordat de carrosserie van een auto wordt gespoten, wordt een gel-achtig materiaal aangebracht rond bijvoorbeeld de lasnaden. Dat verbetert de akoestische eigenschappen en het biedt bescherming tegen roest. De nieuwe methode maakt het mogelijk om het materiaal sneller en nauwkeuriger aan te brengen.

Het nieuwe geautomatiseerde proces staat bekend als digitaal verzegelen. Daarbij worden bijzonder kleine druppels met een ongekende nauwkeurigheid aangebracht op de carrosserie. Dankzij deze precisie wordt er bijna geen verzegelingsmateriaal verspild. Bovendien is de auto een paar kilo lichter doordat er minder materiaal wordt aangebracht, wat goed is voor de rijdynamiek en de CO2-emissie.

De toepassing van het nieuwe proces is ook goed nieuws voor de medewerkers, in ergonomisch opzicht biedt de nieuwe methode veel voordelen die met name naar voren komen op moeilijk bereikbare plaatsen. Voorheen moesten medewerkers boven het hoofd werken om de beschermingslaag aan te brengen aan de onderzijde, dat is nu verleden tijd. Audi en zijn ontwikkelingspartner Atlas Copco proberen deze nieuwe fabricagemethode nu voor het eerst uit in de serieproductie, in de lakstraat van de Audi-fabriek in Győr.

Het nieuwe geautomatiseerde proces bespaart tijd en de beschermingslaag oogt gelijkmatiger door de zeer nauwkeurige aanbrenging. Deze methode zal ook zijn intrede gaan doen in andere Audi-fabrieken.