Leusden,
15
december
2021
|
20:48
Europe/Amsterdam

Dit is Ken Block’s Audi S1 Hoonitron

Dit is Ken Block’s Audi S1 Hoonitron

  • Audi ontwikkelt elektrische ‘one-off’ voor Elektrikhana-video
  • Legendarische Audi Sport quattro S1 dient als inspiratie voor Audi-designers
  • Ken Block: “Dit project laat voor mij een droom werkelijkheid worden”
Samenvatting

Hij roept onmiddellijk herinneringen op aan de legendarische Audi Sport quattro S1 waarmee Audi de beroemde Pikes Peak heuvelklim - ook wel bekend als de ‘Race naar de Wolken’ - bestormde. Audi presenteert de Audi S1 e-tron quattro Hoonitron, die als uniek project is ontwikkeld voor de Amerikaanse driftkoning Ken Block. De volledig elektrische ‘one off’ gaat de hoofdrol spelen in een nieuwe video die Ken Block samen met zijn team produceert en die de komende maanden uitkomt.

"De S1 Hoonitron combineert veel elementen die Audi in de jaren tachtig al beroemd maakten," verklaart Ken Block, wiens enthousiasme voor Audi’s rallyauto's al op jonge leeftijd werd aangewakkerd. “Zo is de spectaculaire aerodynamica van de auto nu doorvertaald in een moderne vorm. Ik vind het cool dat de Audi-ontwerpers zich hebben laten inspireren door hun eigen verleden en de technologieën en het uiterlijk van de auto op unieke wijze naar het heden hebben overgebracht.”

“Direct vanuit stilstand met 150 km/u in een donut driften”

Twee elektromotoren, vierwielaandrijving, een overkill aan vermogen, een koolstofvezel chassis en de volwaardige veiligheidsnormen zoals voorgeschreven door het hoogste bestuursorgaan van de autosport, de FIA… het zijn slechts enkele van de statistieken van de S1 Hoonitron. In november maakte Ken Block voor het eerst kennis met de auto. “Audi gaf me de kans om hem een paar dagen in Duitsland te testen,” licht Block toe. “Ik ben vertrouwd met een grote verscheidenheid aan auto’s die voorzien zijn van verbrandingsmotoren en transmissies, maar dit was helemaal nieuw voor me. Direct vanuit stilstand met 150 km/u in een donut driften - gewoon met mijn rechtervoet - is een geheel nieuwe ervaring. Ons testwerk was erop gericht dat de auto en ik aan elkaar konden wennen. Ik wil het hele Audi Sport-team graag bedanken voor zijn fantastische teamwork.”

Van eerste schets tot definitieve ontwerp in slechts 4 weken

De volledige ontwikkeling, inclusief de techniek, van de S1 Hoonitron kwam voor rekening van Audi Sport in Neckarsulm; dé perfecte locatie voor dit project, want daar wordt ook de elektrische Audi RS e-tron GT geproduceerd. Audi Design in Ingolstadt tekende voor de styling, wat voor Marc Lichte en zijn team allesbehalve een alledaagse klus was. “Toen we voor het eerst over dit project hoorden, was het hele team meteen enthousiast: we kregen de kans om een auto te ontwikkelen die een icoon van ons merk combineert met de toekomst,” aldus Audi’s hoofdontwerper. De uitdagingen waren enorm: “We moesten een moderne, volledig elektrische interpretatie van de S1 Pikes Peak creëren. Het tijdsbestek was extreem krap: terwijl ons ontwerpproces normaal gesproken één tot anderhalf jaar duurt, hadden we nu slechts vier weken van de eerste schets tot het definitieve ontwerp.”

Elektrikhana binnenkort online

Liefhebbers kunnen het resultaat van het project binnenkort zelf aanschouwen. Onder de werktitel ‘Elektrikhana’ gaan Ken Block en zijn team de volgende video binnen de beroemde Gymkhana-serie produceren, met de S1 Hoonitron in de hoofdrol. “De samenwerking met Audi is voor mij een hele bijzondere. De passie van het merk voor de autosport motiveerde me lang geleden om de rallysport in te gaan,” verklaart Block. “Dat Audi deze auto nu voor mij en mijn team heeft ontwikkeld en zich bij ons volgende project heeft aangesloten, heeft voor mij een droom tot werkelijkheid gemaakt. De Hoonitron schrijft het volgende hoofdstuk in onze historie en katapulteert ons Gymkhana-project de toekomst in.”

Nieuwe stimulans

Het is een toekomstverhaal waar iedereen bij Audi ook naar uitkijkt. “We beseffen ons dat we een auto ontwikkelen voor een video met Ken Block die miljoenen mensen over de hele wereld gaan bekijken, en dat heeft ons team extra gemotiveerd,” zegt Marc Lichte. “Deze nieuwe inspiraties zijn ook enorm belangrijk voor ons dagelijks werk. De ontwikkeling van deze auto stimuleert ons om toekomstige projecten met een nog meer open en vooruitstrevende instelling te benaderen.”

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.