Leusden,
08
november
2016
|
15:45
Europe/Amsterdam

De passie van Ducati in het Audi Museum

  • Speciale expositie van 9 november 2016 tot 30 april 2017
  • Zo’n vijftig modellen tonen de rijke historie van Ducati

Op 9 november opent de expositie More than red – Passione Ducati. Er worden vijftig Ducati-motorfietsen uit heden en verleden tentoongesteld, compleet met racers en zeldzame prototypes, maar ook Ducati-producten van voor de motortijd. Tot 30 april te zien in het Audi Museum in Ingolstadt.

Sinds juli 2012 behoort Ducati, het traditierijke merk uit Bologna met zijn sportieve motorfietsen, tot de Audi Group. Ter gelegenheid van het negentigjarig bestaan komt er een expositie die teruggaat tot de oprichting in 1926 door de broers Adriano, Bruno en Marcello Cavalieri Ducati. De eerste twintig jaar maakten zij componenten voor radio’s, tot in maart 1946 de Cucciolo in productie ging: een hulpmotor voor fietsen. Een groot succes dat een nieuw tijdperk inluidde, resulterend in de eerste motor drie jaar later: de Ducati 60.

De tentoonstelling volgt de hele historie, compleet met buitenbeentjes als de futuristische scooter Ducati Cruiser. Dat werd een commerciële mislukking, maar Passione Ducati toont ook de talrijke successen. Zoals de eerste generatie Scrambler uit de jaren zestig, nog immer een stijlicoon. Ook waren er technologische vernieuwingen, waarvan de desmodromische klepbediening op de Ducati 125 GP een revolutie betekende. Tot op de dag van vandaag zorgt die voor het unieke geluid van een Ducati-fiets. Op de expositie staat de 350 Mark 3D, de eerste Ducati waarop het systeem standaard was. Ook aanwezig is de 750 GT. Beide modellen zijn onverminderd populair bij de liefhebbers.

Voor de motorsport is een apart gedeelte ingericht, waar bezoekers zich kunnen vergapen aan twintig racers, met als hoogtepunten de 500 GP uit 1971, de Desmosedici uit 2003 en de 750 Imola, tot aan de machine van het huidige MotoGP-seizoen aan toe. Eveneens uit een recenter verleden is de Ducati Monster van de jaren negentig, het schoolvoorbeeld van een naked bike. Met 300.000 verkochte exemplaren geldt hij als meest succesvolle Ducati ooit. Tot slot is er de 1299 Panigale S Anniversario, een speciaal cadeau voor Ducati’s negentigste verjaardag. Met 205 pk vormt deze superbike de absolute top in de modellengeschiedenis van het merk.