Leusden,
02
juli
2019
|
12:54
Europe/Amsterdam

Audi schittert met classics op Goodwood Festival of Speed

Audi schittert met classics op Goodwood Festival of Speed

  • Audi Tradition presenteert zich in het Mecca van de historische autosport met de Audi Rallye quattro A2, Audi 90 quattro IMSA-GTO en de Audi 200 quattro TransAm
  • Wereldkampioen rally Stig Blomqvist en Le Mans-winnaars Frank Biela en Benoit achter het stuur
Samenvatting

Audi Tradition geeft dit jaar tijdens het Goodwood Festival of Speed (4 t/m 7 juli) acte de présence met drie ware iconen. In het Mecca van de historische autosport komen komend weekend de Audi Rallye quattro A2, de Audi 90 quattro IMSA-GTO en de Audi 200 quattro TransAm in actie. De autosporticonen worden bestuurd door bekende coureurs uit Audi’s verleden. Rallylegende Stig Blomqvist treedt aan in de auto waarmee hij in 1984 Wereldkampioen rally werd. Vijfvoudig Le Mans-winnaar Frank Biela kruipt achter het stuur van de Audi 200 quattro TransAm, terwijl drievoudig Le Mans-winnaar Benoit Tréluyer glorieuze tijden laat herleven in de Audi 90 quattro IMSA-GTO.

Rallyliefhebbers kijken ernaar uit om de Audi Rallye quattro A2 uit 1984 weer in actie te zien. De auto met lange wielbasis was een doorontwikkeling van het rallykanon uit het jaar ervoor waarmee Hannu Mikkola wereldkampioen werd. Audi startte het 1984-seizoen met een ‘big bang’ dankzij een 1-2-3 overwinning in de Rallye Monte Carlo. Walter Röhrl, die toen net de gelederen van Audi Sport versterkte, zegevierde tijdens zijn eerste rally voor Audi. De toon werd dat seizoen echter door iemand anders gezet. De Zweed Stig Blomqvist won al de daarop volgende WK-rally in Zweden en besloot het seizoen als wereldkampioen. Bovendien won Audi de WK-titel dat jaar bij de merken. Op Goodwood bestuurt Blomqvist de auto waarmee hij in 1984 startte in Monte Carlo, en waarmee hij toen als tweede finishte.

Racesucces in de VS

Frank Biela heeft de 24 uur van Le Mans voor Audi vijf maal gewonnen, en Benoit Tréluyer deed dat drie keer. Beide coureurs zijn als gast van Audi Tradition present op Goodwood, waar ze aantreden in twee zeer speciale raceauto’s. Beide staan symbool voor Audi’s debuut in de VS. Nadat de onderneming zich terugtrok uit de rallywereld, legde het merk de focus op circuitraces in Noord-Amerika. In 1988 schreef Audi een Audi 200 quattro in voor de TransAm series en was daarmee onverslaanbaar. Het merk won direct in zijn categorie, waarin coureur Hurley Haywood het rijderskampioenschap pakte. Het jaar daarop nam Audi met een Audi 90 quattro deel aan de IMSA-GTO series. Hans-Joachim Stuck was daar de stercoureur en nam liefst zeven maal plaats op de hoogste trede van het podium. Omdat hij de eerste twee races van het seizoen miste, was dat zowel voor Stuck als voor Audi echter niet genoeg om het kampioenschap dat jaar te winnen.

De drie racers uit Audi’s autosporthistorie worden tijdens het Goodwood Festival of Speed vergezeld door een tweewieler uit vervlogen tijden: een gerestaureerde DKW UL 500 uit 1937, die zich gaat mengen onder de motorfietsen die aan het evenement deelnemen.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.