Leusden,
26
september
2018
|
14:49
Europe/Amsterdam

Audi Q3: tweede generatie van een perfecte allrounder

Audi Q3: tweede generatie van een perfecte allrounder

  • Sportief uiterlijk; stijlvol, ruim en praktisch interieur
  • Nieuw digitaal bedieningsconcept, verregaand connected
  • Krachtige motoren, quattro, verder verfijnd onderstel
Samenvatting

De nieuwe Audi Q3 is de perfecte allrounder. Hij oogt zelfverzekerd en is ruimer en veelzijdiger dan ooit. Het digitale bedienings- en displayconcept is standaard en daarnaast zijn er volop infotainmentmogelijkheden en innovatieve assistentiesystemen. Het verbeterde onderstel zorgt voor nog meer comfort. De Q3 komt in november op de markt.

De nieuwe Audi Q3 is groter dan zijn voorganger (LxBxH: 4,48 x 1,85 x 1,59 meter). Tegelijkertijd oogt hij sportiever. Aan de voorzijde vallen grote luchtinlaten en de vlakke koplampunits op. LED-koplampen zijn standaard en volledig LED met adaptieve richtingaanwijzers zijn optioneel. Adaptieve Matrix LED-technologie met adaptief grootlicht is de meest high tech verlichtingsoptie.

De Q3 heeft een stevige schouderlijn met geprononceerde wielkasten – een typisch ur- quattro designfeature. Mooi detail: de koplampen en achterlichten hebben visueel dezelfde indeling. De grote achterspoiler benadrukt het sportieve karakter.

Stijlvol en veelzijdig

Met een scherpe lijnvoering en een fraaie afwerking heeft het interieur van de nieuwe Q3 sterke overeenkomsten met dat van grotere Audi-modellen. De spil in het nieuwe bedieningsconcept is het naar de bestuurder gerichte MMI touch display met hoogglans glas-look. De plaatsing van de comfortabele stoelen en het stuur zorgt voor een sportieve zitpositie. Door de gegroeide wielbasis (+7,7 cm) is de nieuwe Audi Q3 achterin ruimer dan zijn voorganger. Bovendien is de in drie delen neerklapbare achterbank over een lengte van 15 cm te verschuiven. De bagageruimte met een verstelbare laadvloer heeft een inhoud van 530-1.525 liter. Een elektrisch bediende achterklep is optioneel. Deze is ook te openen met een voetbeweging.

Volledig digitaal

De nieuwe Q3 is er uitsluitend met een digitaal instrumentarium. Het basismodel beschikt al over een 10,25 inch display, dat is te bedienen via knoppen op het stuur. De Q3 met MMI navigatie plus beschikt over de Audi virtual cockpit en een 10,1-inch display in de middenconsole. Optioneel is de grotere Audi virtual cockpit plus met drie verschillende weergavemogelijkheden beschikbaar. De bediening is intuïtief dankzij de eenvoudige menustructuur. Ook natural language voice control draagt bij aan het bedieningsgemak. Het systeem verstaat spreektaal, staat correcties toe en biedt verschillende opties aan. Optioneel kan deze functie toegang krijgen tot data, die is opgeslagen in de auto en de cloud, waardoor het nog adequater kan reageren.

Perfect verbonden infotainment

Het top-infotainmentsysteem voor de Q3 maakt gebruik van een LTE Advanced module voor snelle dataoverdracht. Een wifi-hotspot is daarbij inbegrepen. Het navigatiesysteem ‘herkent’ voorkeuren van de bestuurder op basis van vorige routes en kan daardoor goede suggesties geven. De Q3 is er ook met online navigatie waarbij points of interest en parkeer- en tankmogelijkheden op het beeldscherm worden weergegeven. Voor parkeerinformatie, mogelijk gevaarlijke situaties en snelheidslimieten, maakt de Q3 gebruik van zwermdata. Met de myAudi app is de smartphone van de bestuurder te verbinden met de auto. Zo wordt het mogelijk om navigatieroutes en de agenda naar het MMI te sturen. De app laat ook altijd de locatie van de Q3 zien. Google Earth is optioneel. Dat geldt ook voor de hybride radio die voor de beste geluidskwaliteit automatisch schakelt tussen FM, DAB en online stream. De Q3 is leverbaar met de Audi phone box. Hiermee is draadloos opladen van de smartphone mogelijk en doordat de telefoon aan de antenne wordt gekoppeld, is de geluidskwaliteit optimaal. Via de Audi smartphone interface zijn Android- en iOS-telefoons te koppelen; via Android auto of Apple Car Play zijn telefoonfuncties dan via het MMI-display beschikbaar. De Q3 is optioneel ook leverbaar met het Bang & Olufsen Premium Sound System met 3D virtual sound.

Gebruiksgemak en veiligheid: assistentie van topklasse

De Audi Q3 is leverbaar met de adaptive cruise control. Hierin komen de functies van de adaptieve snelheidsassistent, de fileassistent en de actieve rijbaanassistent samen. Zo ondersteunt dit systeem de bestuurder bij voertuiggeleiding in lengte- en dwarsrichting. Vooral op langere trips is dit sterk comfortverhogend. Manoeuvreren met de Audi Q3 is eenvoudig dankzij vier 360-graden camera’s, die de directe omgeving van de auto op het display zichtbaar maken. Ook het automatisch in-/uitparkeren met park assist is hiermee te volgen. Park assist zorgt ervoor dat de bestuurder bij het parkeren alleen maar hoeft te accelereren, te schakelen en te remmen. De stuurbewegingen worden via radarsensoren aangestuurd. Bij achteruit uitparkeren wordt cross traffic assist geactiveerd. De sensoren die de ruimte achter de auto daarbij monitoren, worden ook gebruikt voor de standaard lane departure warning. Als dit systeem een voertuig in de dode hoek of een snel naderde auto ‘ziet’, waarschuwen LED’s daarvoor in de betreffende buitenspiegel.

Dynamiek onder alle omstandigheden

In eerste instantie is de Audi Q3 leverbaar met keus uit twee benzinemotoren en een TDI diesel. Alle motoren beschikken over directe inspuiting en turbotechnologie. De vermogens variëren van 110 kW/150 pk tot 169 kW/230 pk en er is keus uit een handgeschakelde zesbak en de automatische zeventraps S tronic-transmissie. Afhankelijk van de gekozen motor heeft de Audi Q3 voorwielaandrijving of quattro vierwielaandrijving. Met het optionele downhill descent control houdt de Q3 bij steile afdalingen een vooraf ingestelde snelheid aan. Audi drive select biedt de bestuurder keuze uit zes rijprofielen: van zeer comfortabel of maximaal efficiënt tot uitgesproken sportief. Op basis van het gekozen profiel wordt ook de instelling van het optionele onderstel met dempercontrole gewijzigd. Sensoren stellen carrosseriebewegingen vast en passen op basis van het wegoppervlak en de rijomstandigheden de demping aan. Mede daardoor kunnen comfort en sportiviteit hand in hand gaan.

De Audi Q3 is er ook met een sportonderstel (standaard bij S line) met een straffe onderstelafstemming en progressive steering met variabele overbrenging. De overbrenging wordt directer naarmate de stuurhoek groter wordt. Resultaat: optimaal rijplezier én een lichtvoetig rijgedrag.

Leverbaar vanaf november

De levering van de nieuwe Audi Q3 start in november van dit jaar. In aanloop naar de marktintroductie worden de exacte specificaties en prijzen bekendgemaakt

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.