Leusden,
05
mei
2021
|
16:31
Europe/Amsterdam

Audi persstraat loopt op rolletjes door idee van medewerkers

Audi persstraat loopt op rolletjes door idee van medewerkers

  • Idee van persstraat-medewerkers bespaart Audi jaarlijks 40 ton olie
  • Volkswagen Groep gaat Audi-idee uitrollen
Samenvatting

Audi maakt zijn productieprocessen in de toekomst nog duurzamer: met de start van de fabricage van de Audi Q6 e-tron introduceert het merk de tweede generatie Prelube II-smering. Het idee voor het nieuwe smeermiddel kwam van Audi-medewerkers in de persstraat in Ingolstadt – en wordt opgepakt door de overige merken van de Volkswagen Groep. Het idee zorgt er onder meer voor dat alleen Audi in zijn persstraten jaarlijks al 40 ton olie kan besparen.

De Prelube-beschermlaag die de staalproducenten op het staal aanbrengen voorkomt niet alleen roest, maar zorgt er in de persstraten van Audi ook voor dat het slaan van onderdelen uit vlakke staalplaten letterlijk geolied verloopt. Met de conventionele smering Prelube I wordt één gram olie op elke vierkante meter plaatstaal aangebracht. Met het nieuwe smeermiddel Prelube II is maar 0,7 gram olie per vierkante meter nodig terwijl het toch vrijwel dezelfde resultaten oplevert. Prelube II creëert een beschermend laagje op het staaloppervlak dat dunner is dan het voorgaande middel en niet wegloopt. Voor het verstevigingsframe van het dak van de Audi A4 is bijvoorbeeld slechts 2,7 gram Prelube II nodig in plaats van de gebruikelijke 3,9 gram conventionele olie. Als je het verbruik van alle fabrieken waar Audi stalen componenten maakt bij elkaar optelt, biedt dit een ongekend besparingspotentieel van ongeveer 40 ton olie per jaar in vergelijking met dezelfde periode in 2018.

De medewerkers van de persstraat van Audi in Ingolstadt ontdekten dat de eerste generatie Prelube het probleem had dat er steeds olie uit de rollen plaatstaal wegvloeide waardoor de opslagruimten in de fabriek vervuilden. Bovendien leidde de dunne en soms ongelijkmatig aangebrachte smering tot problemen bij de latere bewerking van het staal. Prelube I had nog een ander minpuntje: aangezien de beschermende olielaag grondig moet worden afgewassen voordat de carrosserie kan worden gespoten, is een dunnere oliefilm op de staalrollen veel milieuvriendelijker. Het werd tijd voor een betere oplossing, vonden de medewerkers van de persstraat. Met collega’s van verschillende afdelingen werkten ze eendrachtig samen om Prelube II te ontwikkelen en die goed te laten keuren. De staalleveranciers van Audi omarmden het resultaat.

Elke bijdrage aan een efficiënter gebruik van hulpbronnen en het bereiken van de ambitieuze doelstellingen achter de Audi-milieucampagne ‘Mission: Zero’ moet worden gestimuleerd, vindt het merk. En dus gebruikt Audi het nieuwe smeer- en beschermingsmiddel nu bij de productie van de Q6 e-tron , maar kijkt de fabrikant nu ook naar de andere modelseries die momenteel van de band lopen. “Prelube II zal op de lange termijn helpen om hulpbronnen te sparen,” zegt Dr. Ingo Faass van operations management van Audi. “Ook de Volkswagen Groep heeft ons initiatief omarmd en is van plan om de nieuwe olieklasse als norm in Europa te introduceren. Dit vergroot het besparingspotentieel nog meer." De verwachting is dat ook andere fabrikanten Prelube II de komende jaren zullen gaan gebruiken.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.