Leusden,
08
januari
2019
|
17:00
Europe/Amsterdam

Audi op CES 2019: een revolutie op entertainmentgebied

Audi op CES 2019: een revolutie op entertainmentgebied

  • Audi Experience Ride: Virtual reality-beleving op de achterbank
  • Je eigen 4D-bioscoop met Audi Immersive In-Car Entertainment
  • Audi e-tron met Alexa en digitale functies ‘on demand’
Samenvatting

Audi brengt op de Consumer Electronics Show 2019 (CES) in Las Vegas een revolutie teweeg op het gebied van in-car entertainment. Het merk introduceert onder meer de Audi Experience Ride, een virtual reality-systeem voor achterpassagiers, en Audi Immersive In-Car Entertainment waarbij de auto meebeweegt met bijvoorbeeld de actie in een film.

Op de CES 2019 is de Audi Experience Ride toegepast op een Audi e-tron. Passagiers op de achterbank kunnen een virtual reality-bril opzetten en krijgen vervolgens een realistische voorstelling van de ruimte te zien. De e-tron wordt weergegeven als een ruimteschip. Als hij rijdt, worden zijn bewegingen doorgegeven aan het ‘ruimteschip’ in de Audi Experience Ride. Neemt de Audi een bocht naar rechts, dan zweven de achterpassagiers ook naar rechts door bijvoorbeeld een asteroïdengordel.

Realistisch gevoel

De VR-brillen zijn aangesloten op het computersysteem van de Audi e-tron. Dat geeft gedetailleerde informatie door over de bewegingen van de Audi zoals acceleratie, remmen en stuuruitslag. Audi heeft een aandeel in een nieuwe startup, genaamd holoride GmbH, die het systeem verder gaat ontwikkelen. De Audi Experience Ride moet binnen nu en drie jaar op de markt komen. Met behulp van car-to-X-technologie kunnen verkeerssituaties (zoals stoppen voor een verkeerslicht) mogelijk een rol gaan spelen in de virtuele ervaringen.

Audi Immersive In-Car Entertainment

Min of meer het tegenovergestelde van de Audi Experience Ride is Audi Immersive In-Car Entertainment. Op de CES wordt het gedemonstreerd in een Audi A8. Het werkt als volgt: de inzittenden kijken een film op een groot scherm voor de stilstaande auto, op het MMI-display of op de tablets achterin. De carrosserie van de Audi beweegt daarbij mee met de actie in de film. Daarvoor gebruikt de A8 zijn optionele actieve wielophanging, die elektromechanisch op alle vier wielen werkt en de auto tot 85 millimeter kan optillen.

De ophanging kan de actie op het scherm vertalen naar bewegingen van de carrosserie: naar boven, naar beneden, achterover, voorover, enzovoort. Om de beleving intenser te maken zijn de voorstoelen van de A8 voorzien van tien kleine motortjes die trillingen kunnen veroorzaken tot wel 200 Hz. Daarmee is de ervaring vergelijkbaar met die van bewegende stoelen in moderne 4D-bioscopen. De filmbeleving wordt verder vergroot door de airconditioning, LED-sfeerverlichting en de 23 speakers van het audiosysteem.

25th Hour

Eveneens aanwezig op de CES is de Audi Aicon. Het elektrische studiemodel – dat vorig jaar september debuteerde op de IAA in Frankfurt – is ontworpen volgens de 25th Hour-filosofie van Audi. Doordat de auto volledig autonoom is, kunnen inzittenden de tijd in de cabine gebruiken voor werk, entertainment of sociale activiteiten en zit er bij wijze van spreken een extra uur in de dag.

Naadloze integratie digitale systemen

De nieuwe Audi e-tron zet al een stap in die richting met de naadloze integratie van zijn digitale systemen. Hij kan bijvoorbeeld worden uitgerust met Amazon Alexa. Ook is er de mogelijkheid om functies (zoals infotainmentopties of elektronische rij-assistenten) online en ‘on demand’ te boeken. Dat kan vanaf de zomer via de gratis myAudi-app. Elektrisch rijden wordt daarbij een stuk eenvoudiger dankzij de e-tron Route Planner en Charging Service.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.