Leusden,
18
mei
2017
|
10:11
Europe/Amsterdam

Audi Museum staat in teken van zestig jaar Wankelmotor

  • Innovatief motorconcept viert zestigste verjaardag
  • Wankelmotor is gebruikt op land, op zee en in de lucht
  • Speciale tentoonstelling in Ingolstadt van 20 mei tot 5 november

Nog geen plannen voor de zomervakantie? Zak deze zomer af naar het zuiden van Duitsland en bezoek het Audi Museum in Ingolstadt. Daar start op 20 mei de tentoonstelling ‘Revolution – 60 Years of the NSU/Wankel engine’. Niet alleen zijn er vroege NSU-prototypes te zien, maar ook latere modellen van het merk, dat de Wankeltechnologie pionierde. De expositie duurt tot en met 5 november.

Eind jaren twintig raakte Felix Wankel gefascineerd door het idee van een motor met roterende ovale zuigers in een ronde behuizing. Het duurde echter meer dan dertig jaar voordat hij het concept had omgezet in iets dat klaar was voor serieproductie. Het management van NSU raakte begin jaren vijftig geïnteresseerd in de technologie en huurde Wankel in om verbrandingsmotor met Wankeltechnologie te ontwikkelen. Het eindproduct draaide op 1 februari 1957 voor de allereerste keer op eigen kracht.

Seriedebuut
In september 1963 maakte de krachtbron zijn seriedebuut in de NSU/Wankel Spider, die werd voorgesteld op de IAA in Frankfurt. Het laat zich dan ook raden dat dit model onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling ‘Revolution – 60 Years of the NSU/Wankel engine’. Het Audi Museum toont daarbij ook het eerste NSU ‘Prinz 3’ Wankelprototype uit 1959 en natuurlijk de Auto van het Jaar 1967, de NSU Ro 80.

Experimentele Audi
Audi zelf is op ‘Revolution – 60 Years of the NSU/Wankel engine’ vertegenwoordigd met de experimentele Audi 200 KKM uit 1979 en een Audi A1 e-tron uit 2012. Maar ook auto’s als de Italdesign Namir, de Mazda Cosmo 110S en een Citroën M35 ontbreken niet bij deze bijzondere tentoonstelling in het Audi Museum.

De Wankelmotor vond zijn weg echter niet alleen naar auto’s. Hij is ook toegepast in sneeuwscooters, brandweerauto’s, motorzagen, motorfietsen en motorboten. Allemaal worden ze tentoongesteld tijdens ‘Revolution – 60 Years of the NSU/Wankel engine’.

Het Audi Museum is het hele jaar door zeven dagen per week te bezoeken van 9 tot 18 uur. Vanaf 1 juni zijn de openingstijden op zaterdag, zondag en op feestdagen van 10 tot 16 uur.