Leusden,
12
januari
2019
|
19:56
Europe/Amsterdam

Audi-fabriekscoureur Robin Frijns behaalt beste Formule E-resultaat tot dusver

Robin Frijns behaalt beste Formule E-resultaat tot dusver

  • Nederlandse rijder tweede in spectaculaire race Marrakesh
  • Beide coureurs Audi-klantenteam Envision Virgin Racing op podium
  • Nyck de Vries morgen in actie tijdens test
Samenvatting

In een van de spectaculairste races in het FIA ABB Formule E-kampioenschap ooit behaalde de Nederlandse Audi-fabriekscoureur Robin Frijns zijn beste resultaat tot dusver in de raceklasse voor elektrisch aangedreven formulewagens. Met de Audi e-tron FE05 van het Britse Audi-klantenteam Envision Virgin Racing eindigde de Maastrichtse rijder op het stratencircuit van Marrakesh op de tweede plaats, slechts 0,143 seconde achter de winnaar.

Ondanks een opmerkelijk incident tijdens de kwalificatietraining, waarin een rijder van een ander team een remdefect had en vervolgens achterin de auto van Robin Frijns reed, die op zijn beurt de aanrijding met de auto van teamgenoot Sam Bird niet meer kon vermijden, had Bird met de eerste startplaats een ideale uitgangspositie voor de wedstrijd op het Marokkaanse stratencircuit. Robin Frijns kwalificeerde zich als achtste. Daarmee deden ze het alle twee beter dan de beide fabriekscoureurs van het Audi Sport Abt Schaeffler-team, Lucas Di Grassi en Daniel Abt, die in de kwalificatie niet verder kwamen dan respectievelijk de elfde en de 16eplaats.

Naar voren rijden

In de race waren er in de openingsronde al tal van incidenten met diverse uitvallers. Frijns profiteerde daarvan en kon goed naar voren rijden, zodat hij al snel achter zijn teamgenoot Bird terecht kwam. In de loop van de wedstrijd wist hij de Brit te passeren. In de slotfase kwamen twee rijders van een concurrerend team in een duel om de leiding met elkaar in botsing. Daarop volgde een interventie van de safety-car, waarna er nog één snelle ronde tot de finish restte. Frijns reed op de tweede plaats en bracht die positie vervolgens ook over de eindstreep, Bird eindigde als derde.

Podium

“Ik had misschien nog wel een aanval kunnen plaatsen, maar wilde mijn goede klassering niet op het spel zetten. Zeker na ons moeilijk verlopen openingsweekeinde in Saoedi-Arabië is het prachtig dat we nu met beide rijders van ons team op het podium geëindigd zijn”, zei Frijns na afloop. Ook de beide rijders van het Audi Sport Abt Schaeffler-team eindigden in de punten: Lucas Di Grassi werd zevende, Daniel Abt werd als tiende geklasseerd.

Nyck de Vries

Morgen staat er op het Circuit International Automobile Moulay El Hassan in Marrakesh een officiële testdag van de Formule E op het programma, waaraan uitsluitend rijders mogen deelnemen, die nog niet eerder tijdens een Formule E-race van start gingen. Ook daarbij is er sprake van Nederlandse inbreng bij het Audi-klantenteam Envision Virgin Racing: Nyck de Vries is een van de twee rijders die voor het team mogen testen. De volgende wedstrijd in het ABB FIA Formule E-kampioenschap wordt op 26 januari verreden in Santiago de Chile.