Leusden,
05
juli
2018
|
08:55
Europe/Amsterdam

Audi e-tron: comfort op het hoogste niveau

Audi e-tron: comfort op het hoogste niveau

  • Elektrische aandrijflijn maakt Audi e-tron in interieur buitengewoon stil
  • Perfect voor het optionele Bang & Olufsen-audiosysteem
  • Wereldprimeur voor virtuele buitenspiegels
Samenvatting

De inzittenden van de Audi e-tron profiteren niet alleen van zijn enorme binnenruimte en minimalistische, moderne interieurdesign, maar ook van de stilte die er in het compartiment heerst. Stilte die kan worden opgevuld met het perfecte geluid van het Bang & Olufsen 3D Premium Sound System. Ook biedt de e-tron een volledig nieuw digitaal display en unieke virtuele buitenspiegels.

MMI touch

Net als andere Audi’s is de e-tron uitgerust met het MMI touch-systeem. Dat wordt aangestuurd via twee hoge-resolutieschermen (bovenste: 10,1 inch, onderste: 8,6 inch), die vrijwel alle conventionele knoppen en schakelaars vervangen. Het bovenste display wordt gebruikt voor het infotainment- en navigatiesysteem, de telefoon en de speciale e-tron-instellingen. Het andere scherm is er voor de airconditioning, comfortfuncties en input van geschreven tekst. De Audi e-tron luistert ook naar stemcommando’s.

Het navigatiesysteem van de auto houdt rekening met de elektrische actieradius. Deze e-tron-routeplanning is beschikbaar via het MMI-systeem of de myAudi-app. De bestuurder krijgt de route te zien, met daarop de benodigde laadpunten. Het navigatiesysteem houdt daarbij niet alleen rekening met het laadniveau van de batterijen, maar ook met de verkeerssituatie en benodigde laadtijden. De laadplanning wordt constant aangepast aan de omstandigheden.

Audi virtual cockpit

Standaard op de Audi e-tron is de Audi virtual cockpit, die via het multifunctionele stuurwiel kan worden bediend. Zijn display heeft een hoge resolutie van 1.920 bij 720 pixels (full HD) en nieuwe graphics die zijn voorbehouden aan de e-tron. Als aanvulling op de Audi virtual cockpit is er een optioneel head-up display. Die projecteert belangrijke informatie ‘in’ de voorruit, zodat de bestuurder zijn blik niet van de weg hoeft te halen.

Uitzonderlijk stil

Door zijn elektrische aandrijflijn is de Audi e-tron in het interieur uitzonderlijk stil. Het enige dat de inzittenden kunnen horen is wat bandengeruis en het zachte zoemen van de elektromotoren. In eigenlijk alle auto’s domineert het geluid van de wind de cabine bij snelheden boven de 85 km/u. De Audi e-tron is echter zo geïsoleerd dat er nauwelijks geluid doordringt in de cabine.

Daarmee is het interieur de perfecte plaats om naar het optionele Bang & Olufsen 3D Premium Sound System te luisteren. Het systeem heeft een vermogen van 705 watt en werkt met maar liefst zestien luidsprekers, waarvan twee kleintjes in de a-stijlen, twee surround sound-speakers in de d-stijlen en twee basboxen in de voorste portieren.

Geen middentunnel

De Audi e-tron is 4,901 meter lang, 1,935 meter breed, 1,616 meter hoog en heeft een wielbasis van 2,928 meter. Daardoor is er in het interieur van de e-tron meer dan genoeg plaats voor vijf inzittenden en hun bagage. Een middentunnel heeft de e-Audi niet, wat de ruimte voor de passagiers op de achterbank nog meer ten goede komt.

Met die laatste heeft de Audi e-tron een wereldprimeur in huis. Virtuele buitenspiegels zijn nog nooit toegepast op een productieauto. Ze zijn optioneel op de e-tron en werken met een kleine camera links en rechts (resolutie: 1.280 bij 1.080 pixels). De camera’s zijn verwarmd om te voorkomen dat ze bevriezen of beslaan. Als ze vies zijn, wordt de bestuurder daarover ingelicht via een waarschuwing in het instrumentencluster. De camera’s passen automatisch de helderheid van hun beelden aan, bijvoorbeeld als er door een tunnel wordt gereden. Ze zijn gemonteerd op uitsparingen onderaan de a-stijl, waarin ook led-knipperlichten zijn verwerkt en een optionele TopView-camera. Door de toepassing van virtuele buitenspiegels is de Audi e-tron zo’n 15 centimeter smaller dan een vergelijkbare SUV met conventionele buitenspiegels.

Beelden aan te passen

De beelden van de camera’s worden weergegeven op twee led-schermen (resolutie: 1.200 bij 800 pixels), die links en rechts op de overgang tussen de portieren en het dashboard zijn gepositioneerd. Ze zijn 7 inch groot, aanraakgevoelig en uitgerust met sensoren. Als de bestuurder of een passagier zijn of haar vinger dicht bij een van de schermen houdt, verschijnen er iconen in beeld. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het blikveld van de camera aan te passen, of om in en uit te zoomen.

De virtuele buitenspiegels kunnen via het MMI-systeem worden aangepast aan de rijomstandigheden. Er zijn drie standen beschikbaar: snelweg, bochten en parkeren. Het systeem kiest normaal gesproken zelf de juiste stand. Als de snelheid boven de 90 km/u komt en het navigatiesysteem weet dat de Audi e-tron op de snelweg is, wordt bijvoorbeeld de snelwegstand ingeschakeld. Het beeld wordt dan ingezoomd, zodat andere voertuigen groter worden weergegeven. Als de bestuurder de richtingaanwijzer gebruikt, wordt het blikveld links of rechts zo groot mogelijk gemaakt om de dode hoek te verkleinen. Bij het inschakelen van de achteruitversnelling richt het systeem zijn blikveld meer naar beneden en zoomt het uit.

De displays links en rechts worden ook gebruikt om de bestuurder te waarschuwen voor auto’s in de dode hoek. De beelden worden dan geel omrand. Het kader flikkert vier keer fel als de bestuurder toch zijn richtingaanwijzer inschakelt. Gele waarschuwingen worden ook gebruikt bij andere situaties die de Audi e-tron als gevaarlijk ziet.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.