Leusden,
27
april
2019
|
19:57
Europe/Amsterdam

Audi-coureur Robin Frijns schrijft autosporthistorie met Formule E-zege

Plak hier de subtitel van het bericht

  • Frijns wint in Parijs als eerste Nederlander een Formule E-race
  • Na derde podiumplaats van het seizoen voert Frijns de tussenstand aan
  • Druk programma met DTM en Formule E
Samenvatting

Stralend van trots klom hij, de Nederlandse driekleur om de schouders, op de hoogste trede van het podium na afloop van de Formule E-race op het stratencircuit in Parijs: als eerste Nederlander in de historie won Audi-coureur Robin Frijns een wedstrijd in de mondiale serie met elektrisch aangedreven formulewagens. Voor Frijns, die uitkomt voor het Audi-klantenteam Envision Virgin Racing, was het al zijn derde podiumplaats van het lopende seizoen. Met dit succes in de achtste van in totaal 13 races die dit seizoen op het programma staan, neemt Robin Frijns tevens de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over.

Voor het vierde jaar op rij was de Formule E op het ‘Circuit des Invalides’ in het zevende arrondissement van de Franse hoofdstad te gast. Met de ‘Dome des Invalides’ en de Eiffeltoren op de achtergrond begonnen de coureurs op zaterdagmiddag aan hun wedstrijd, die aan incidenten bepaald geen gebrek kende. Dat was mede te danken aan het weer: voor het eerst in de Formule E was er sprake van serieuze regenval tijdens een race. “Regen is natuurlijk wel het laatste wat je wilt als je aan de leiding rijdt”, sprak de latere winnaar Robin Frijns na afloop. In de Formule E, waarin op ‘all-weather’-banden met profiel gereden wordt, zijn er geen bandenwissels, wat het voor de coureurs extra lastig maakt.

Regenspecialist

De Maastrichtse rijder bewees echter weer eens zijn kwaliteiten als regenspecialist, wat hij ook vorig jaar met Audi in de DTM al een aantal malen liet zien. In tegenstelling tot diverse andere rijders, die op de natte baan de controle over hun auto verloren, wist Frijns zijn positie met succes te verdedigen en zo reed hij uiteindelijk de overwinning naar huis. “Misschien wel de moeilijkste race van mijn leven”, erkende hij naderhand, mede verwijzend naar de beschadigde linker voorvleugel van zijn auto. “Maar geweldig dat het is gelukt!”

Drukke periode voor Frijns

Frijns bevindt zich middenin een drukke periode. Vorige week werkte hij met Audi op de Lausitzring de laatste DTM-test af ter voorbereiding op het nieuwe seizoen in de toerwagenserie. In het totaalklassement van de vierdaagse test eindigde Frijns als snelste van de 18 coureurs die er in actie kwamen. Na zijn Formule E-succes van vandaag in Parijs volgt komend weekeinde de seizoensstart in de DTM, als altijd op het circuit van Hockenheim. De week daarna wordt de volgende Formule E-race gehouden, dan in de straten van Monte Carlo. Op 18 en 19 mei racet Frijns met de DTM voor het eerst dit jaar in de Benelux, want dan is de serie te gast op het circuit van Zolder in België. De week daarna rijdt de Formule E in Berlijn.

Overigens was de overwinning van Robin Frijns niet het enige podiumsucces voor Audi in de Formule E in Parijs, want de Duitser Daniel Abt, uitkomend voor het Audi Sport Team Abt Schaeffler, eindidge na een sterk gereden inhaalrace als derde.