Leusden,
05
mei
2019
|
18:33
Europe/Amsterdam

Audi-coureur Robin Frijns begint DTM 2019 met twee podiumplaatsen

Robin Frijns tweemaal 3e in DTM Hockenheim

  • Frijns tweede in tussenstand na twee derde plaatsen op Hockenheim
  • Volledig podium voor Audi in tweede race
  • Succesvolle première nieuwe DTM-turbomotoren
Samenvatting

Audi-fabriekscoureur Robin Frijns is zijn tweede seizoen in de Duitse toerwagenserie DTM met succes begonnen. In beide races op het circuit van Hockenheim eindigde hij met zijn Audi RS 5 DTM als derde. Met dit resultaat staat de Maastrichtenaar op de tweede plaats in de tussenstand van het kampioenschap, waarin hij de best geklasseerde Audi-rijder is.

Op zaterdag startte Frijns als vijfde. Hij begon voortvarend, maar viel vervolgens enigszins terug, omdat de eerste set banden in de erbarmelijk slechte weersomstandigheden met zware regenval niet de benodigde grip bood. Na de pitstop met bandenwissel ging het aanmerkelijk beter en toonde onze landgenoot weer eens zijn kwaliteiten onder natte omstandigheden. Hij maakte meerdere posities goed en werd uiteindelijk als derde geklasseerd, één plaats achter zijn Duitse Audi-merkgenoot Mike Rockenfeller

Sterke inhaalrace

Voor de race op zondag kwalificeerde Frijns zich als derde, zijn beste kwalificatieresultaat tot nu toe in de DTM. Ditmaal kwam hij bij de start slecht weg, verloor meerdere posities en liep ook bij de pitstop het nodige tijdverlies op. Een sterke inhaalrace bracht hem echter terug naar de derde plaats, waarmee hij zijn resultaat van een dag eerder herhaalde. De overwinning op zondag was voor Audi-rijder René Rast, die vanaf de 16e startplaats een sensationele inhaalrace reed. Samen met de tweede plaats van Nico Müller en de derde positie van Frijns was daarmee het volledige podium voor Audi.

“Natuurlijk prachtig om het seizoen met twee podiumplaatsen te beginnen”, luidde Frijns’ conclusie na afloop. “Een heel verschil met vorig jaar, toen ik na het eerste weekeinde nul punten achter mijn naam had. De race op zaterdag was vanwege de regen heel zwaar, maar na de pitstop ging het met een verse set banden aanmerkelijk beter. Vandaag verprutste ik de start volledig en verloor ik ook nog eens veel tijd door een probleem tijdens de pitstop, maar de snelheid zat er goed in en zo kon ik tal van posities goedmaken. Had de race nog één ronde langer geduurd, dan had ik misschien ook Nico nog kunnen pakken. Al met al ben ik heel tevreden met het resultaat van dit weekeinde”

Debuut 600 pk sterke turbmotoren

Het openingsweekeinde van het DTM-seizoen betekende tevens de wedstrijdpremière van de nieuwe, ruim 600 pk sterke turbomotoren in de serie. Coureurs en fans zijn enthousiast over het geluid en de extra power van de nieuwe generatie DTM-auto’s. De Nederlander Bram Schot, voorzitter van de raad van bestuur van Audi, uitte zich tevreden: “Dit beviel me heel erg goed. De sfeer, de fascinatie voor de serie, het extra vermogen, dat smaakt naar meer!”

Het volgende DTM-evenement vindt van 17-19 mei plaats op het circuit van Zolder in België. Robin Frijns beschouwt dit als zijn thuisrace: “Zolder is een half uurtje van waar ik woon. Ik hoop op de ondersteuning van veel bezoekers daar, ik kijk ernaar uit!