Leusden,
08
juni
2017
|
17:20
Europe/Amsterdam

Audi CEO Stadler spreekt tijdens VN-congres in Genève over kunstmatige intelligence (AI)

Audi CEO Prof. Rupert Stadler heeft tijdens een congres van de Verenigde Naties in Genève gesproken over de wijze waarop kunstmatige intelligentie optimaal kan worden benut. In zijn keynote speech aan het begin van de ‘AI for Good Global Summit’ wees hij erop dat geautomatiseerd rijden een kans kan zijn om de kwaliteit van leven aanzienlijk te verbeteren. Stadler benadrukte echter dat er naast technische issues ook ethische vragen over het gebruik van de nieuwe technologie moeten worden beantwoord. Bijvoorbeeld wat betreft de beslissingen die een zelfrijdende auto moet nemen als een aanrijding onvermijdelijk is. Met het beyond initiatief wordt een stap in die richting gezet.

Het VN-congres ‘AI for Good Global Summit’ in Genève werd georganiseerd door de International Telecommunication Union (ITU), het agentschap van de Verenigde Naties dat verantwoordelijk is voor informatie- en communicatietechnologieën, en de XPRIZE Foundation. Tijdens de driedaagse top gingen toonaangevende internationale experts voor het eerst met elkaar in gesprek over het potentieel van kunstmatige intelligentie.

AI onmisbaar voor autonoom rijdende auto
“We moeten een maatschappelijke discussie op gang brengen over het enorme potentieel van semi-autonoom en volledig autonoom rijden, waarbij de ethische en wettelijke vraagstukken worden besproken,” verklaarde Rupert Stadler, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Audi AG, tijdens zijn speech. Kunstmatige intelligentie is volgens experts uit de wetenschap en industrie onmisbaar om semi-autonoom en volledig autonoom autorijden mogelijk te maken. Daarmee kan de auto de omgeving in kaart brengen en op basis daarvan zelfstandig beslissingen nemen. Maar wie is er verantwoordelijk in geval van een aanrijding, en hoe dient een zelfrijdende auto te werk te gaan in een situatie waarin een aanrijding onvermijdelijk is? Prof. Stadler: “We nemen de zorgen van mensen serieus en gaan de uitdagingen aan die daarmee gepaard gaan.”

Interdisciplinair netwerk
In de afgelopen twee jaar heeft Audi een interdisciplinair netwerk opgebouwd met onder andere internationaal bekende experts op het gebied van kunstmatige intelligentie. Die buigen zich over de sociale effecten van kunstmatige intelligentie aan boord van auto’s. Filosofen, psychologen, juristen, computerwetenschappers en startup-ondernemers namen deel aan de eerste bijeenkomsten. Tijdens een workshop over de ethische en juridische vraagstukken van autonoom rijden gingen de experts van Audi onder meer in gesprek met afgevaardigenden van het MIT Media Lab van het Massachusetts Institute of Technology en de universiteiten van Oxford en South Carolina. “De auto-industrie kan de ethische en juridische vraagstukken op het gebied van semi-autonoom en volledig autonoom rijden niet alleen oplossen”, aldus Stadler. “Wetenschappers, politici en specialisten uit het bedrijfsleven en de samenleving moeten hiervoor samenwerken.”

Perfecte samenwerking tussen mens en machine
In het kader van dit project wordt ook gestreefd naar een perfecte samenwerking tussen mens en machine, zo benadrukte Stadler. Dat zou in een zogenoemde smart factory kunnen leiden tot een modulaire assemblage waarvoor geen assemblagelijn meer nodig is. “We moeten vooral zekerstellen dat kunstmatige intelligentie wordt toegepast op een manier die ten goede komt aan de samenleving”, aldus Stadler. “We bepalen met zijn allen hoe kunstmatige intelligentie ons leven gaat veranderen en hoe we het potentieel van die nieuwe technologieen gaan benutten.”

De de keynote speech is te bekijken via onderstaande video of na te lezen in het document in de bijlage.