Leusden,
24
augustus
2017
|
10:23
Europe/Amsterdam

3D Advanced Sound System in de nieuwe Audi A8 maakt luxe hoorbaar

  • 3D-sound nu ook voor achterpassagiers van de Audi A8
  • Slimme software en 23 speciale speakers zorgen voor fascinerend concertzaal-effect
  • Audi werkt bij ontwikkeling samen met Bang & Olufsen en prestigieus onderzoeksinstituut

Leusden, 24 augustus 2017 – Luisteren naar muziek wordt een zintuiglijke ervaring in de nieuwe Audi A8. 3D Sound wordt in het vlaggenschip van Audi leverbaar als component van het Advanced Sound System van Bang & Olufsen. De toevoeging van de derde dimensie maakt de geluidsbeleving op de achterbank nog helderder en levendiger.

In het geval van de nieuwe Audi A8 is luxe letterlijk hoorbaar met het Bang & Olufsen 3D Advanced Sound System. Het audiosysteem beschikt over 23 luidsprekers. Bij deze technologie staat een complex algoritme centraal dat het signaal voor elke luidspreker zeer precies én razendsnel berekent. Het effect is indrukwekkend, met name bij het weergeven van klassieke concerten met een hoge opnamekwaliteit. Het interieur van de A8 wordt omgevormd tot een concertzaal op wielen waarin de muziek zonder kunstmatige effecten overeenkomt met die in de oorspronkelijke opnameruimte. Het geluid is authentiek en zit boordevol gevoel; het was de voornaamste prioriteit van Audi’s audiospecialisten.

Audio in detail
De 3D Sound technologie debuteerde in 2015 in de Audi Q7. In de nieuwe A8 is de technologie verder verfijnd, waarbij vooral de passagiers achterin profiteren. Twee full-range luidsprekers in de A-stijlen en twee in het dakpaneel boven de achterpassagiers zorgen voor het ruimtelijke effect - de derde dimensie - en de meest uitgebalanceerde surround-sound. Een 1.920 watt versterker van Bang & Olufsen stuurt via een digitale signaalprocessor de 23 luidsprekers zodanig aan dat het geluid op elke zitplaats even nauwkeurig en harmonieus klinkt.

Als het infotainmentsysteem van de A8 wordt aangezet, rijzen twee tweeters automatisch uit het dashboard op. De Acoustic Lens Technology van de Deense audiospecialist zorgt ervoor dat de speakers de hoge tonen gelijkmatig in het interieur verdelen. Bij de ontwikkeling van de 3D-sound van het B&O-systeem werkte Audi samen met het prestigieuze Fraunhofer Institut für Integrierte Schaltungen (IIS) in het Duitse Erlangen. Het systeem maakt gebruik van stereo of 5.1 opnames om de informatie voor de derde dimensie te berekenen en deze voor de vier 3D-speakers te vertalen. Dit gebeurt dynamisch. Het algoritme wordt individueel aangepast op de opname om te voorkomen dat het geluid wordt vervormd.

De geluidsinstelling optimaliseren
Zowel met het MMI-systeem als met een apart bedieningspaneel voor de achterpassagiers is de geluidsinstelling te optimaliseren. De focus kan daarbij liggen op de inzittenden voorin, de passagiers achterin of op alle zitplaatsen. Meer dan ooit kunnen de achterpassagiers genieten van de beste kwaliteit van 3D en surround geluid. Naast treble en bass kunnen de inzittenden het subwoofervolume onafhankelijk van alle andere luidsprekers aanpassen. Ook is er een speciale filmfunctie, bekend als Movie Set, waarbij het effect wordt bereikt alsof de passagiers eerste rang in een bioscoopzaal zitten. Het systeem zoekt elke stem op en past het geluid daarbij aan. Als een acteur rechts in beeld iets zegt, is zijn stem ook rechts uit de speakers te horen.

Kwaliteit zit in het detail
De werkzaamheden aan het concept voor de geluidsinstallaties voor de nieuwe Audi A8 begonnen al vroeg in het ontwikkelingsproces van de limousine. De basis voor een topkwaliteit geluidssysteem is de kwaliteit van elk afzonderlijk onderdeel. Zo vormt het integreren van de luidsprekers op de juiste plekken in de auto voor tachtig procent het succes van de geluidskwaliteit. Hoogwaardige speakers en een juiste manier van monteren zorgen er bijvoorbeeld voor dat er geen trillingen worden doorgegeven. Ook een ogenschijnlijk onbelangrijk detail als de luidsprekerroosters zijn een factor van belang. Voor deze componenten hebben ontwerpers en geluidstechnici van Audi nauw samengewerkt met de ontwikkelaars van Bang & Olufsen. De roosters moeten zowel het geluid maximaal doorlaten, terwijl ze ook de hoogwaardige speakers moeten kunnen beschermen. Dat heeft in het geval van de nieuwe A8 geleid tot geperforeerde roosters van dubbel-geanodiseerd aluminium in de voor- en achterportieren.

Met 3D Sound realiseert Audi een nieuwe mijlpaal op hifigebied, geheel in lijn met de traditie van het merk uit Ingolstadt. De Audi A8 debuteerde al in 2005 met het Bang & Olufsen Advanced Sound System. Audi was hiermee de eerste autofabrikant dat af-fabriek een high-end geluidssysteem kon leveren. Met het nieuwe Bang & Olufsen 3D Advanced Sound System geeft Audi opnieuw zijn visitekaartje af.