18
december
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Zonne-energie vanaf het fabrieksdak

Met de praktijkopstelling die bij Audi in Ingolstadt wordt gerealiseerd, worden vier nieuwe zonneceltypen uitgeprobeerd. Om de opwekking van elektriciteit zo efficiënt mogelijk te laten zijn, wordt daarbij rekening gehouden met bijvoorbeeld de hellingshoek van het dak en andere variabelen. Op deze manier is met de praktijkopstelling 1.000 MWh elektrische energie per jaar op te wekken – dit komt overeen met het totale elektriciteitsverbruik van 220 vierpersoons huishoudens. Overigens is in Ingolstadt nu al een forse (8.700 m2) uitbreiding van de zonneceloppervlakte voorzien. Daarmee kan de totale ‘jaarproductie’ aan elektriciteit op 1.900 MWh uitkomen.


De Audi milieustrategie


Audi overweegt ook bij de fabriek in Neckarsulm ‘dakoppervlakte’ ter beschikking te stellen. Het zou dan gaan om circa 33.000 m2 – goed voor een opbrengst van 2.0 MWp. Het efficiënt gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen is een goed voorbeeld van Voorsprong door techniek en een belangrijk onderdeel van Audi’s milieustrategie. Zo maakt Audi sinds dit jaar ook gebruik van restwarmte uit bijvoorbeeld afvalverwerkingcentrales. Dit zorgt voor een belangrijke vermindering van de CO2-uitstoot bij het productieproces. Bovendien heeft Audi onlangs een milieustichting in het leven geroepen die ecologische projecten voor algemeen belang ondersteunt.

Een praktisch voorbeeld van Audi’s inzet voor het milieu is het onderzoeksproject ‘Eikenbos CO2-reservoir’. Hiervoor zijn 36.000 eikenbomen bij diverse Audi-fabrieken geplant. Samen met het Beierse Staatsbosbeheer en de Universiteit van München onderzoekt Audi welk invloed de dichtheid van deze bossen heeft op de productiviteit, de biodiversiteit en de CO2-opname.