16
februari
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Wereldprimeur in Genève: Audi A4 allroad quattro

De Audi A4 allroad quattro heeft een markant uiterlijk. Hij is 4,72 meter lang, 1,84 meter breed en 1,50 hoog. Wat echter vooral opvalt, is de grote bodemvrijheid van 180 mm. Het sportieve karakter van de auto wordt bovendien benadrukt door de in lunagrijs gelakte single frame grille (voorzien van verticale, verchroomde spijlen), de standaard aluminium dakrailing en de speciale voorbumper met grote luchtinlaten. In de voor- en achterbumper zijn bovendien beschermstukken van roestvrijstaal opgenomen. De wielkasten zijn verbreed en bieden zo ruimte aan de standaard zevenarms V-design lichtmetalen velgen (17 inch). Optioneel zijn 18 inch lichtmetalen velgen leverbaar.


Praktisch en veelzijdig interieur


De Audi A4 allroad quattro heeft een bijzonder praktisch interieur. De bagageruimte heeft een volume van 490 liter. Door de twee delen van de achterbank neer te klappen, wordt dat vergroot tot 1.430 liter. Bovendien is dan een laadlengte van 1,78 meter beschikbaar. Een flexibele afdekking van de bagageruimte is evenals een scheidingsnet standaard. De stoffen bekleding is speciaal voor de A4 allroad quattro ontworpen. Lederen bekleding (eventueel in combinatie met alcantara) is optioneel.


Hightech motoren


De Audi A4 allroad quattro is in eerste instantie leverbaar met keus uit drie motoren. Deze beschikken allemaal over directe brandstofinspuiting en turbotechnologie, maar ook over een systeem dat uitrol-/remenergie omzet in elektriciteit. De 2.0 TFSI met het Audi valve lift system (variabele kleptiming) levert een vermogen van 155 kW/211 pk en een koppel van 350 Nm (tussen 1.500 – 4.200 t/min). Daarmee is hij goed voor een topsnelheid van 230 km/h en een ‘ 0 -100’ in 6,9 seconden. Het verbruik bedraagt gemiddeld 8,1 l/100 km. De 2.0 TDI met commonrail-techniek biedt 125 kW/170 pk en een koppel van eveneens 350 Nm (vanaf 1.750 t/min). De efficiency van deze motor komt tot uiting in de prestaties (top 213 km/h, 0 -100 in 8,9 seconden) en het gemiddelde verbruik van slechts 6,4 l/100 km. De 3.0 TDI is de sterkste diesel voor de Audi A4 allroad quattro. Deze V6 levert een vermogen van 176 kW/240 pk en een maximaal koppel van 500 Nm (vanaf 1.500 t/min). Dat leidt tot hoge prestaties. De topsnelheid bedraagt 236 km/h en de sprint van 0 -100 km/h duurt slechts 6,4 seconden. Desondanks is het gemiddelde verbruik met 7,1 l/100 km zeer bescheiden. Alle motoren voldoen aan de Euro 5 emissienorm.

De Audi A4 allroad quattro 2.0 TDI is standaard uitgevoerd met een handgeschakelde zesversnellingsbak, de twee andere modellen zijn voorzien van de razendsnel schakelende zeventraps S tronic transmissie met dubbele koppeling. Deze transmissie schakelt volledig automatisch, maar kent ook een handmatige modus, met ‘flippers’ aan het stuur (optioneel). De quattro permanente vierwielaandrijving zorgt voor een variabele verdeling van de aandrijfkracht naar voor- en achterwielen.


Stabiliteit, sportiviteit en comfort


Ten opzichte van de Audi A4 Avant heeft de A4 allroad quattro zowel voor als achter een twee centimeter grotere spoorbreedte. Dat draagt bij aan optimale stabiliteit en dynamiek. Het koetswerk van de allroad quattro staat hoger door de langere veren in combinatie met nieuwe schokdempers. Samen met de sterke punten van het Audi A4-onderstel leidt dat tot een stabiel weggedrag waarbij comfort en sportiviteit perfect samengaan.

In ruwer terrein komt de zogenaamde Offroad Detection (ORD) in actie. Dit is een speciale functie van het stabiliteitssysteem ESP. ORD stelt de ondergrond vast en stuurt op basis daarvan het ESP aan. Zo is ook onder moeilijke omstandigheden optimale tractie gegarandeerd.


Levering in de zomer


De levering van de Audi A4 allroad quattro start deze zomer. De uitrusting is van hoog niveau. Standaard zijn onder meer lichtmetalen velgen, een koplamp-reini