26
juli
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Wereldpremière nieuwe Audi A7 Sportback

In de Audi A7 Sportback komen drie auto’s samen: een sportieve en elegante coupé, een comfortabele limousine en een praktische Avant. Het design is niet simpelweg een samensmelting van al die carrosserievarianten, maar een coherent geheel in de juiste verhoudingen, die een stap voorwaarts betekent in Audi’s kenmerkende vormentaal. De koplampen (standaard Xenon plus, optioneel LED) laten de A7 Sportback niet alleen breder ogen, maar omvatten ook alle denkbare lichtfuncties. Aparte armaturen voor de mistlampen zijn dus niet nodig. De deuren hebben geen aparte raamomlijsting, net als die van een Coupé. Het achterste zijruitje, dat naar achteren oploopt, is een detail dat verwijst naar de klassieke Audi 100 Coupé S uit 1969.


Schrijven op een touchpad

Achter de grote – elektrisch bedienbare – achterklep gaat 535 liter bagageruimte schuil, die is uit te breiden tot 1.390 liter. Het dashboard van de A7 Sportback loopt als het ware om de bestuurder en bijrijder heen en geeft ze daarmee een gevoel van geborgenheid.

In het interieur zijn nog meer innovaties te vinden, zoals een verbeterde versie van Audi’s bedieningssysteem MMI. Dat is desgewenst uit te breiden met MMI touch, bekend van de Audi A8. De bestuurder kan dan een bestemming of een telefoonnummer invoeren door met zijn vinger op het touchpad te schrijven. Een nieuwe head-updisplay projecteert de belangrijkste gegevens op de voorruit, binnen het blikveld van de bestuurder. Het navigatiesysteem haalt zijn kaarten en gegevens op van Google Earth in combinatie met telefoonvoorbereiding plus.

Liefhebbers van muziek kunnen hun hart ophalen met het Bose Sound System of het Bang & Olufsen Advanced Sound System met vijftien speakers en 1.300 watt vermogen.


Audi pre sense

De Audi A7 Sportback kan de bestuurder – als die dat wenst – enkele zorgen uit handen nemen, zoals rijden in de file. De Adaptive Cruise Control met Stop & Go laat de auto zelf versnellen en vertragen van 0 tot 250 km/h tot 0, afhankelijk van het andere verkeer en van gegevens in het navigatiesysteem.

Audi pre sense is een nieuw pakket veiligheidsmaatregelen, verkrijgbaar in diverse niveaus. Die variëren van het aanspannen van de gordels bij een dreigende aanrijding tot een noodremactie als een ongeval niet meer te vermijden is en de bestuurder niet op eerdere signalen heeft gereageerd. Andere hulpmiddelen zijn Audi side assist, dat verkeersdeelnemers naast en achter de A7 Sportback helpt opmerken, een camera die verkeersborden met snelheidslimieten herkent en een nachtzichtassistent die niet alleen een infraroodbeeld laat zien in het instrumentenpaneel, maar ook wandelaars opmerkt en markeert.

Audi Parkeer Assistent kan de A7 Sportback zelf in een parkeervak evenwijdig aan of haaks op de weg sturen.


Efficiënte motoren

Ondanks zijn afmetingen is de Audi A7 Sportback zeer zuinig met brandstof. Dat is voor een deel het gevolg van het relatief lage gewicht van de auto, doordat voor de carrosserie veel aluminium is gebruikt – een specialiteit van Audi. Zou de A7 Sportback geheel van staal zijn gemaakt, dan zou de auto 15 procent zwaarder zijn.

Audi heeft voor de A7 Sportback vier V6-motoren met directe injectie, start-stoptechniek en remregeneratie beschikbaar: twee benzinemotoren en twee diesels. De 2.8 FSI (150 kW/204 pk) en 3.0 TFSI quattro (220 kW/300 pk) zijn zeer efficiënt en hebben een CO2-emissie van hoogstens 190 g/km. De 3.0 TDI quattro (180 kW/245 pk) is een volledig nieuw ontwikkelde diesel. Later volgt een voorwielaangedreven 3.0 TDI (150 kW/204 pk) met een CO2-uitstoot van slechts 139 g/km. Elke A7 Sportback is uitgerust met een automatische transmissie: de traploze multitronic in combinatie met voorwielaandrijving en de zeventraps  S tronic in de quattro-uitvoeringen.Prijzen Audi A7


Uitvoering                  Vermogen                    Prijs                 Energielabel

2.8 FSI quattro            150 kW/204 pk          € 64.800,-              B

3.0 TFSI quattro          220 kW/300 pk          € 73.900,-              B

3.0 TDI quattro           180 kW/245 pk          € 74.900,-              BDe Audi A7 Sportback is vanaf 30 juli bestelbaar en staat in november bij de Audi-dealer.