08
september
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Voor Audi begint op Silverstone nieuw tijdperk

Al lange tijd werd er uitgekeken naar de komst van een wereldwijde serie voor sportwagens. Hierin wordt nu door de Intercontinental Le Mans Cup voorzien. Ter afsluiting van het seizoen 2010 bestaat deze serie uit drie wedstrijden. Na de première op Silverstone (12 september) volgt op 2 oktober de tien-uursrace ‘Petit Le Mans’ op het circuit van Road Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia. Op 7 november wordt de Cup afgesloten met een wedstrijd op het circuit van Zhuhai in China. Voor sportwagenliefhebbers vormt de ILMC een voorproefje op het seizoen 2011, wanneer er zeven lange-afstandsraces gepland zijn met als hoogtepunt uiteraard de 24 Uur van Le Mans.


Audi Sport Team Joest

Audi pleitte al lange tijd voor het opzetten van een wedstrijdserie voor sportwagens volgens het Le Mans-reglement. Tijdens de eerste ILMC-race op het circuit van Silverstone is het Audi Sport Team Joest met twee Audi R15 TDI’s vertegenwoordigd in de LMP1-klasse, de hoogste divisie. Daarbij behoort het team tot de favorieten, want het team behaalde in juni van dit jaar met de R15 TDI de overwinning tijdens de 24 Uur van Le Mans. Daarbij was vooral de betrouwbaarheid van de Audi-sportwagen met zijn circa 440 pk sterke V10-TDI-motor doorslaggevend. “Tijdens de kortere ILMC-races kunnen we niet alleen op de betrouwbaarheid daarvan bouwen”, weet Audi-sportdirecteur dr. Wolfgang Ullrich. “Ook de snelheid moet goed zijn.”

Om goed voorbereid te zijn op de races van de Intercontinental Le Mans Cup 2010 werd de aerodynamica van de winnende Le Mans-auto verder verbeterd en werd er meer aandacht besteed aan neerwaartse druk. Dat laatste aspect is belangrijk, omdat er op de circuits van Silverstone, Road Atlanta en Zhuhai niet van die lange rechte stukken zijn als in Le Mans.


‘Dream team’

Audi heeft voor de ILMC-races een ‘dream team’ samengesteld dat bestaat uit achtvoudig Le Mans-winnaar Tom Kristensen en de Schot Allan McNish, die twee keer in Le Mans won en bovendien drie maal de 1.000-kilometer-race op Silverstone op zijn naam schreef. De Deen Kristensen werd afgelopen jaar door het Britse vakblad Autosport tot sportwagencoureur van het decennium uitgeroepen. McNish eindigde in deze verkiezing als tweede. Nu rijden Kristensen en McNish voor het eerst samen.


De tweede Audi R15 TDI van het Audi Sport Team Joest wordt op Silverstone bestuurd door de Italiaan Dindo Capello en de Duitser Timo Bernhard. De ervaren Capello, die drie keer in Le Mans won, rijdt voor Audi alle races van de ILMC. Timo Bernhard, zijn teamgenoot op Silverstone, maakte in juni deel uit van de winnende Audi-équipe tijdens de 24 Uur van Le Mans. Alle vier de Audi-coureurs hebben zich afgelopen week tijdens een test op de EuroSpeedway Lausitz op de wedstrijd in Silverstone voorbereid. De eerste ILMC-race wordt op zondag 12 september om 12.55 uur (Nederlandse tijd) gestart en gaat over een afstand van 1.000 kilometer of een maximale duur van zes uur.