14
juli
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

Viervoudige DTM-zege voor Audi op Circuit Park Zandvoort

Audi beleefde een topweekeinde tijdens het achtste optreden van de DTM op Circuit Park Zandvoort. Tijdens de beide tests op vrijdag, de vrije training en de kwalificatie op zaterdag en de race op zondag bepaalden Audi-coureurs telkens het tempo. Eén man was daarbij bijzonder sterk: de Zweed Mattias Ekström, die op Zandvoort al in 2002 en 2004 de DTM-race op zijn naam had weten te schrijven. Na zijn goede prestaties in de testsessies en de vrije training was Ekström al favoriet voor een goede klassering, maar in de kwalificatie toonde hij helemaal zijn klasse: met zijn snelste trainingstijd van 1.31,012 minuten reed hij niet alleen de snelste ronde ooit met een DTM-auto op Zandvoort, maar had hij ook een voorsprong van niet minder dan 0,219 seconde op de als tweede geklasseerde Audi-rijder Timo Scheider. De Deen Tom Kristensen completeerde het Audi-trio aan de kop van het startveld met zijn derde plaats. Martin Tomczyk kwalificeerde zich als vijfde, terwijl Christijan Albers met zijn Audi A4 DTM uit 2006 van het Audi-klantenteam Futurecom-TME met zijn 14e tijd zijn beste seizoensprestatie in de kwalificatie evenaarde.

In de wedstrijd pakte Ekström bij de start de leiding en reed vervolgens onbedreigd de overwinning naar huis. Op de dag voor zijn 30e verjaardag zegevierde de Zweed voor zijn Audi-teamgenoten Scheider, Kristensen en Tomczyk. “Dit was een perfect weekeinde. Gisteren de pole, vandaag de overwinning en morgen ook nog jarig”, zei Mattias Ekström na zijn twaalfde overwinning in de DTM, waarmee hij nu de succesvolste Audi-rijder in de historie van het kampioenschap is.

In de tussenstand van het kampioenschap leidt na zes van de elf races Audi-coureur Timo Scheider, die zijn voorsprong vergrootte naar vijf punten. Mattias Ekström klom met zijn overwinning in Zandvoort op van de vijfde naar de tweede plaats in de tussenstand.

Christijan Albers viel in zijn thuisrace al in de tweede ronde uit vanwege een technisch defect als gevolg van een aanrijding. “Mijn auto was niet meer te sturen”, luidde zijn verklaring. Albers, die werd toegejuicht door tal van Nederlandse fans, zorgde voorafgaand aan de race wel voor spektakel. Op Zandvoort mocht hij een aantal demonstratieronden rijden met de nu al legendarische diesel-sportwagen Audi R10 TDI, waarmee Audi de afgelopen drie jaar de overwinning heeft behaald tijdens de 24 Uur van Le Mans. “Voor mij een fantastische ervaring, dank aan Audi dat ik de kans gekregen heb om dit te mogen doen”, aldus Albers.

De volgende DTM-race wordt op 27 juli verreden op de Nürburgring.