16
december
2014
|
17:30
Europe/Amsterdam

Verkoop vernieuwde Audi A1 gestart - vanaf € 20.900

De Audi A1 en A1 Sportback ogen nu nog sportiever en zijn dankzij de nieuw ontworpen bumpers twee centimeter langer geworden. Het vernieuwde interieur is ruim en qua bediening overzichtelijk ingedeeld. Smalle verchroomde sierstrips bezorgen het stijlvolle design een elegant accent.



Primeur: driecilinder diesel voor Audi

Alle motoren in de vernieuwde Audi A1 en A1 Sportback zijn compleet nieuw of op tal van fronten doorontwikkeld. Met uitzondering van de 92 kW/125 pk sterke 1.4 TFSI en de S1/S1 Sportback vallen ze voor zakelijke rijders alle in de 20 procent categorie voor fiscale bijtelling. Als gevolg van de aanpassingen is het vermogen van de meeste krachtbronnen toegenomen, terwijl het brandstofverbruik met maximaal tien procent daalde. De vier beschikbare motoren – twee TFSI benzineversies en twee TDI diesels, waaronder een compleet nieuwe 1.4 TDI driecilinder – lopen wat vermogen betreft uiteen van 66 kW/90 pk tot 110 kW/150 pk en worden alle ook leverbaar met de zeventraps S tronic-transmissie.



Tevens driecilinder turbo benzinemotor op komst

Op termijn zal Audi in Nederland het motorenaanbod voor de A1/A1 Sportback verder uitbreiden met een eveneens geheel nieuwe 1.0 TFSI ultra driecilinder turbo benzinemotor met 70 kW/95 pk, een gecombineerd verbruik van 4,3 liter op 100 km en een CO2-uitstoot van 99 g/km (voorlopige gegevens).



Nieuwe snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging

De elektromechanische stuurbekrachtiging voor de A1 is compleet nieuw. Het systeem vermindert de mate van bekrachtiging wanneer de snelheid toeneemt. De werking ervan kan bovendien worden aangepast via het nieuwe Audi drive select systeem, waarmee op basis van drie settings – auto, efficiency en dynamic – tevens de karakteristiek van de motor, de optionele S tronic-transmissie en de instelbare schokdempers naar wens kan worden bepaald. Verder is de ophanging in de nieuwe sport-uitvoering stijver vergeleken met die van de overige versies, maar tegelijkertijd comfortabeler ten opzichte van het uitgaande model. Voor liefhebbers van nog meer dynamiek is er nu ook het S line sportonderstel.



De velgmaten van de vernieuwde Audi A1 lopen uiteen van 15 tot 18 inch. ESC Electronic Stabilization Control zorgt voor een nog stabielere en meer precieze handling, terwijl torque vectoring onderstuur op de limiet beperkt.



Personalisatie

Het aanbod aan uitvoeringen en uitrustingsmogelijkheden voor de Audi A1 en A1 Sportback is eveneens vernieuwd. Naast de basisuitvoering, met ondermeer 15 inch lichtmetalen velgen en elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, kunnen kopers nu kiezen voor de nieuwe design- en sport-uitvoeringen (meerprijs in beide gevallen € 1.300 ten opzichte van de basisuitvoering). Afhankelijk van die versies biedt Audi tevens drie aanvullende pakketten waarmee klanten hun A1 een persoonlijke touch mee kunnen geven: Pro Line, Pro Line Plus en Pro Line S.



Daarnaast is het beschikbare kleurenpallet voor de A1 en A1 Sportback verder uitgebreid met nieuwe lakkleuren - Cortinawit, Nanogrijs metallic en, exclusief voor de design-uitvoering, Utopiablauw – en zijn het dak en de dakbogen naar wens in afwijkende kleuren te specificeren.



Wat infotainment betreft voldoen de Audi A1 en A1 Sportback helemaal aan de wensen en behoeften van de moderne consument. Highlights op dit gebied zijn MMI navigatie plus en de Audi connect-module die de online services van Audi bereikbaar maakt via een WiFi hotspot in de auto.



Audi S1 en S1 Sportback

De Audi S1 en S1 Sportback blijven onveranderd de meest sportieve varianten binnen de A1 modelserie. In het vooronder krijgen ze de krachtige 2.0 TFSI-motor met 170 kW/231 pk en een maximumkoppel van 370 Nm. Daarmee accelereren de twee S1-varianten in 5,9 seconden van 0 naar 100 km/u en bereiken ze een topsnelheid van 250 km/u.



Het vermogen van de TFSI-krachtbron wordt via quattro permanente all-wheel-drive op alle vier wielen overgebracht. De ophanging van de S1 is geheel geënt op sportiviteit en is voorzien van speciaal voor dit model ontwikkelde lagers in de voorwielophanging om langskrachten beter te kunnen verwerken. Achter vertrouwt de S1 op een geavanceerde vier-link ophanging voor extra dynamiek. Standaard krijgen de S1-modellen 17 inch wielen, Audi drive select en instelbare schokdempers.



Nederlandse introductie in februari 2015

De nieuwe Audi A1/A1 Sportback en S1/S1 Sportback zijn inmiddels te bestellen, de Nederlandse marktintroductie staat gepland in februari 2015.



Vanafprijzen* Audi A1 / Audi S1 3-deurs























A1 1.4 TFSI (92 kW/125 pk) 6-bak € 20.900
A1 1.4 TFSI CoD (110 kW/150 pk) 6-bak € 23.300
A1 1.4 TDI ultra (66 kW/90 pk) 5-bak € 21.150
A1 1.6 TDI (85 kW/116 pk) 5-bak € 24.780
S1 2.0 TFSI quattro (170 kW/231 pk) 6-bak          € 39.550



De meerprijs voor de A1 Sportback bedraagt € 750, de S1 Sportback wordt leverbaar vanaf € 40.940.



* In dit bericht vermelde prijzen zijn consumentenadviesprijzen inclusief BPM/BTW, exclusief (advies)kosten rijklaarmaken.



Download de highlights van de vernieuwde Audi A1/S1 (Word)