12
april
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Verbeterde Audi R15 TDI wint bij eerste optreden

De Audi R15 plus, de flink doorontwikkelde versie van de sportwagen met dieselmotor, liep tijdens de race zonder technische problemen. In de eerste ronde van de wedstrijd haalde Allan McNish al de vanaf pole-position gestarte Peugeot van de Fransman Stéphane Sarrazin in. Twee ronden later nam McNish dankzij een geslaagde inhaalactie de eerste plaats over van Stefan Mücke in de Lola-Aston Martin. Vanaf dat moment gaven McNish en zijn teamgenoot Dindo Capello de leiding in de wedstrijd niet meer uit handen. Aan het einde van de race kwamen de beide Audi-coureurs op een totaal van 266 ronden, waarmee ze een voorsprong van vijf ronden op de nummer twee hadden. De enige niet-geplande pitstop maakte het Audi-team zeven minuten voor het einde van de race, toen vanwege lichte regen voor alle zekerheid regenbanden gemonteerd werden.


Verschillende afstellingen uitgeprobeerd

Voor het Audi Sport Team Joest was de deelname aan de openingsrace van de Le Mans Series 2010 een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op de 24 Uur van Le Mans. In de vrije trainingen op vrijdag en zaterdag en in de warm-up op zondagmorgen probeerde het team diverse afstellingsvarianten uit en koos tenslotte voor een afstelling waarmee Dindo Capello en Allan McNish in de race bij een relatief lage buitentemperatuur constant snelle rondetijden konden draaien. De Audi R15 TDI was gedurende de race vrijwel constant de snelste auto in het veld en zette ook de snelste rondetijd in de wedstrijd.


Generale repetitie op 9 mei in Spa

Bij de overwinning in Le Castellet deed het Audi Sport Team Joest ook belangrijke ervaring op in de aanloop naar Le Mans. De verzamelde gegevens worden nu bij Audi Sport in Ingolstadt geanalyseerd en gebruikt bij het verder doorontwikkelen van de Audi R15 plus. Om te beginnen staat een 30-uurstest op het programma, waarna het Audi Sport Team Joest op 9 mei deelneemt aan de 1000-kilometer-race op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen. Deze wedstrijd geldt als generale repetitie voor de 24 Uur van Le Mans; net als voor de Franse klassieker heeft Audi in Spa drie auto’s ingeschreven.


Dr. Wolfgang Ullrich, directeur van Audi Sport, toonde zich tevreden over het succes in Le Castellet: “Het is indrukwekkend dat Audi Sport nu voor de vierde keer op rij een sportprototype heeft ontwikkeld dat gelijk zijn eerste race wint. Eerder was dat het geval met de R8, de R10 en de R15, en nu dus met de R15 plus. Belangrijker nog dan de overwinning is echter de vaststelling dat de auto nu al heel snel en vooral betrouwbaar is. Voor ons is dit succes een kleine mijlpaal op weg naar Le Mans en een eerste beloning voor het harde werk in de afgelopen weken en maanden. We zijn ons er echter terdege van bewust dat we tot aan Le Mans nog heel veel werk te doen hebben.”