24
juli
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

Travolution: innovatief concept voor zuinig rijden

Travolution heeft twee jaar gewerkt aan een werkend prototype van een innovatief Traffic Management Systeem. Dit wordt nu toegepast in Ingolstadt, de thuishaven van Audi. De basis wordt daarbij gevormd door software die de werking van 46 verkeerslichten optimaliseert en waardoor de stoptijd voor auto’s drastisch wordt verkort. Aan dit systeem is onder de naam The Informed Driver een extra component gekoppeld. De verkeerslichten zijn uitgevoerd met communicatiemodules, die informatie naar de boordcomputer van auto’s sturen. De bestuurder krijgt via het MMI-systeem van de auto door welke snelheid hij aan dient te houden om bij het volgende verkeerslicht het sein ‘groen’ te krijgen. Dat voorkomt onnodig stoppen (en optrekken) en dus extra brandstofverbruik en uitstoot. Audi heeft voor deze proef A5 en A6 Avant-modellen met het MMI infotainmentsysteem ingezet.


Auto als onderdeel van een netwerk

Michael Dick, hoofd Technische Ontwikkeling van Audi over Travolution: “Auto’s worden op deze manier een onderdeel van een wereldwijd netwerk. De succesvolle afronding van dit project toont aan dat Audi nu al actief rekening houdt met én werk maakt van toekomstige ontwikkelingen op het gebied van verkeersstromen. Travolution optimaliseert deze stromen. Dat leidt niet alleen tot een lager verbruik, maar is ook tot minder overlast voor omwonenden.”


Dr. Alfred Lehmann, burgemeester van Ingolstadt zei: “Het waarborgen van mobiliteit is een grote uitdaging voor Ingolstadt en Travolution laat zien dat we die uitdaging aankunnen.”


De toekomst van Travolution

Op basis van het huidige project in Ingolstadt, werkt het Travolution-team aan verdere ontwikkelingen. In de nabije toekomst worden nog eens 50 verkeerslichtinstallaties bij het project betrokken en de testvloot wordt met 20 auto’s uitgebreid. Bovendien krijgen bestuurders in Ingolstadt nog vaker nog actuelere verkeersinformatie.Travolution-partners

Het project in Ingolstadt is het resultaat van een gemeenschappelijke inspanning van de Travolution-partners. Naast Audi zijn dat de Universiteit van München en GEVAS software. Het Travolution-project wordt ondersteund door het Beierse Ministerie van Economisch zaken. Met het zojuist afgeronde Travolution-project in Ingolstadt is een investering van € 1,2 miljoen gemoeid.