Leusden,
06
oktober
2016
|
11:58
Europe/Amsterdam

Telecommunicatie- en automerken vormen wereldwijde 5G Automotive Association

  • Audi AG, BMW Group, Daimler AG, Ericsson, Huawei, Intel, Nokia en Qualcomm Incorporated gaan communicatieoplossingen voor connected mobiliteit ontwikkelen, testen en promoten
  • Volgende generatie mobiele netwerken speelt in op mobiliteits- en verkeersveiligheidsbehoeften met applicaties als connected infotainmentfeatures en connected autonoom rijden

Audi AG, BMW Group, Daimler AG, Ericsson, Huawei, Intel, Nokia en Qualcomm Incorporated hebben de oprichting van de ‘5G Automotive Association’ bekendgemaakt. Het samenwerkingsverband gaat communicatieoplossingen ontwikkelen, testen en promoten, gaat standaardisatie ondersteunen en zal de wereldwijde beschikbaarheid van nieuwe mogelijkheden versnellen. Het doel is om in te spelen op de mobiliteits- en verkeersveiligheidsbehoeften met applicaties als connected autonoom rijden, overal en altijd toegang te bieden tot diensten en integratie in slimme steden en intelligente transportsystemen te realiseren.

Met de volgende generatie 5G mobiele netwerken en de nog altijd sterke LTE-evolutie – waaronder Cellular Vehicle-to-everything (C-V2X) communicatie – verschuift de focus van informatie- en communicatietechnologieën (ICT) richting het Internet of Things en de digitalisering van branches.

De volgende generatie mobiele netwerken is een evolutie van de netwerken van nu en kan grotere datavolumes aan, biedt aanzienlijk kortere wachttijden, kan veel meer apparaten toegang geven en bovendien een veel grotere betrouwbaarheid bieden. Zo kan 5G de kritieke communicatie voor veiliger rijden beter ondersteunen en uitgebreidere vehicle-to-everything communicatie en connected mobiliteitsoplossingen gaan faciliteren.

Deze nieuwe oplossingen zorgen voor nieuwe technologische en zakelijke kansen voor zowel de auto- als de ICT-industrie en de leden van het samenwerkingsverband zullen nauw gaan samenwerken om het volledige potentieel gezamenlijk te benutten. Het samenwerkingsverband gaat zich richten op technische en wettelijke issues, het maximaal benutten van de volgende generatie mobiele netwerken en gaat autoplatforms voorbereiden op connectiviteit-, netwerk- en rekenoplossingen.

De 5G Automotive Association is een wereldwijd samenwerkingsverband en staat open voor nieuwe partners uit de auto-industrie, de ICT-industrie, het bredere ecosysteem of leveranciers van auto- en wegtransportsystemen. Verschillende bedrijven hebben al toegezegd de 5GAA te willen ondersteunen en hebben de verwachting uitgesproken zich in de nabije toekomst aan te sluiten bij dit verband. De 5G Automotive Association zal nationale en regionale initiatieven gaan ondersteunen en hier nauw mee gaan samenwerken, zoals het European Connected & Automated Driving Pre-Deployment Project.

Alfons Pfaller, hoofd Infotainment Development, Audi AG: “Connected auto’s gaan de individuele mobiliteit opnieuw vormgeven en de volgende generatie mobiele netwerken brengt de car‑to‑x connectiviteit naar een nieuw niveau. Daarvoor is het van belang dat verschillende branches samenwerken. Om die reden hebben we de 5G Automotive Association opgericht, waarbij experts op alle relevante terreinen gaan samenwerken.”