01
juli
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Tal van bijzondere Audi’s aan de start tijdens Goodwood Festival of Speed

Nick Mason reed de afgelopen twee jaar voor Audi Tradition al met de Auto Union ‘Silberpfeile’ Type C en Type D met dubbele compressor. Mason, een rasechte autosportliefhebber, die een fantastische verzameling raceauto’s heeft, wacht nu wel een heel bijzondere uitdaging, want hij zal de Auto Union Type D uit 1938 bij zijn allerlaatste demonstratierit besturen. Deze auto, die nog grotendeels in originele staat is, zal na het optreden in Goodwood niet meer rijdend in actie komen. Gepland is dat de auto uiteindelijk in het Audi Museum Mobile komt te staan. “Voor mij is het een grote eer dat ik deze auto tijdens zijn laatste rit mag besturen”, zegt Mason. “Het begint erop te lijken dat ik de meest ervaren nog levende bestuurder van de Auto Unions ben.” Inderdaad is Nick Mason na Goodwood de enige die alle drie de nog rijdende Auto Union ‘Silberpfeile’ van Audi Tradition heeft bestuurd.


75 Jaar ‘Silberpfeile’Ook oud-Formule 1-coureur Jacky Ickx zal in Goodwood een Auto Union ‘Silberpfeil’ besturen. De zesvoudig Le Mans-winnaar komt in actie met de Auto Union Type D met dubbele compressor uit 1939, die in opdracht van Auto Union weer werd opgebouwd. De derde ‘Silberpfeil’ van Audi Tradition in Goodwood is de Auto Union Type C Stromlinie. De replica van de wereldrecordauto uit 1937 wordt ter gelegenheid van de 75-jarig jubileum van de ‘Silberpfeile’ in de pitstraat tentoongesteld. In 1934 raceten de beroemde zilverkleurige auto’s voor het eerst.


Rally-wereldkampioenen met Audi quattro aan de startEen andere autosportlegende rijdt dit jaar voor het eerst weer voor Audi: Walter Röhrl, die tot de beste rallyrijders aller tijden behoort. Hij werd in 1980 en 1982 wereldkampioen en won in 1987 in recordtijd met een Audi Sport quattro S1 de bergklim van Pikes Peak in de Verenigde Staten. Met deze auto rijdt Röhrl in Goodwood, waar hij ook de Audi 90 quattro IMSA GTO uit 1989 zal besturen. Röhrl is echter niet de enige wereldkampioen die voor Audi in Goodwood deelneemt. De Fin Hannu Mikkola, wereldkampioen in 1983, rijdt met zijn kampioensauto, de Audi quattro A2, terwijl de Zweed Stig Blomqvist, wereldkampioen in 1984, met de spectaculaire Audi Sport quattro S1 in actie komt.


Sport- en toerwagencoureurs maken het veld compleetHet veld wordt gecompleteerd door meervoudig Le Mans-winnaars Frank Biela, Allan McNish, Dindo Capello en Marco Werner. Zij besturen alle modellen waarmee Audi in Le Mans reed: de R8R, R8, R10 TDI en R15 TDI. Bovendien komen de Audi A4 DTM uit 2007, de Audi A4 quattro STW uit 1996, de Audi V8 quattro DTM uit 1991, de Audi 200 quattro TransAm uit 1988 en de actuele Audi R8 LMS naar Goodwood. Daarnaast brengt Audi Tradition een motorfiets mee, de DKW 250 SS, waarmee de Duitser Ewald Kluge in 1938 als fabrieksrijder voor Auto Union en als eerste Duitser de beruchte TT op het eiland Man op zijn naam schreef.