21
april
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

Sportief en veelzijdig. De Audi Q5

De afmetingen van de Audi Q5 geven al aan dat het om een SUV met bijzondere proporties gaat. Met een lengte van 4,63 m, een breedte van 1,88 m en een hoogte van slechts 1,65 m oogt de Audi Q5 sportiever dan zijn concurrenten. De cw-waarde van 0,33 zet een nieuwe maatstaf in deze klasse.

De wielbasis van 2,81 m, de langste in zijn segment, zorgt voor een zeer ruim interieur. Vijf volwassenen vinden een comfortabele zitplek. De leuningen van de achterste zitplaatsen zijn verstelbaar en met een simpele beweging vanuit de kofferruimte plat te leggen. Daarmee groeit de laadruimte van 540 naar 1.560 liter inhoud. Audi levert optioneel een over 100 mm verschuifbare achterbank met doorlaadsysteem.

Uitgebreide standaarduitrusting, veel optiemogelijkheden
De Audi Q5 is standaard uitgerust met een elektromechanische parkeerrem, een intelligente chipsleutel, een audiosysteem, automatische airconditioning en een display in het instrumentenpaneel dat onder meer de meest ideale versnelling aangeeft en adviezen om zo efficiënt mogelijk te rijden. Een groot, centraal geplaatst beeldscherm behoort ook tot de standaarduitrusting. Audi heeft het MMI bedieningssyteem verfijnd en de bediening is nu nog vanzelfsprekender. Op het gebied van multimedia is het systeem uit te breiden met een Bluetooth-functie, een DVD-speler, een TV-tuner, spraakbediening, aansluiting voor een iPod en een topklasse hifi-systeem dat door de Deense specialist Bang & Olufsen werd ontwikkeld.

Andere leverbare opties zijn het Audi parking system advanced met camera, Audi lane assist en Audi side assist, die de bestuurder waarschuwen bij het veranderen van rijstrook, en de adaptive cruise control. Instappen en starten zonder sleutel kan met advanced key, er is een controlesysteem voor de bandenspanning, een glazen panoramadak, airconditioning met drie klimaatzones, zonneschermen voor de achterste zijruiten, Audi adaptive light bochtenverlichting, een elektrisch bedienbare achterklep en een wegklapbare trekhaak. De grootlichtassistent schakelt automatisch van groot- naar dimlicht en de voorstoelen zijn naar wens elektrisch te bedienen, te verwarmen en te koelen. Met al deze opties brengt Audi de luxe van de topklasse naar een sportieve SUV.

Keuze uit drie motoren
De Audi Q5 maakt zijn debuut met een benzinemotor en twee TDI’s. Alle krachtbronnen hebben directe inspuiting en een turbo. Kenmerken van deze motoren zijn het hoge vermogen, het hoge koppel, het gecultiveerde karakter en het lage brandstofverbruik.

De 155 kW (211 pk) sterke 2.0 TFSI is volledig nieuw ontwikkeld. Het maximale koppel van 350 Nm is tussen 1.500 en 4.200 toeren beschikbaar. Met deze 2.0 TFSI snelt de Audi Q5 vanuit stilstand in 7,2 seconden naar 100 km/h en bereikt een topsnelheid van 222 km/h. Het gemiddelde verbruik bedraagt 8,5 l/100 km.

De 2.0 TDI is goed voor 125 kW (170 pk) en een koppel van 350 Nm tussen 1.750 en 2.500 toeren. Met deze tweeliter TDI accelereert de Audi Q5 in 9,5 seconden naar 100 km/h, de topsnelheid is 204 km/h, terwijl het gemiddelde verbruik van 6,7 l/100 km aangenaam laag is.

De sterkste motor is de 3.0 TDI, een V6 diesel die 175 kW (240 pk) levert. Het koppel van 500 Nm is tussen 1.500 en 3.000 toeren beschikbaar. In 6,5 seconden bereikt de Audi Q5 100 km/h, om vervolgens door te gaan naar de topsnelheid van 225 km/h. De drielitermotor neemt genoegen met 7,7 l/100 km.

Zeven overbrengingen – de nieuwe S tronic
De 2.0 TDI is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak, terwijl de 2.0 TFSI en de 3.0 TDI leverbaar zijn met S tronic, een nieuwe transmissie met dubbele koppeling en zeven overbrengingen. Deze geavanceerde versnellingsbak schakelt in honderdsten van een seconde en combineert het sportieve van handmatig schakelen met het comfort van een automaat.

De permanente vierwielaandrijving quattro verdeelt de aandrijfk