16
juni
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Productieversie elektrisch aangedreven Audi e-tron in 2012 op de markt

Audi presenteerde de e-tron vorig jaar en het studiemodel maakte diepe indruk, onder meer door zijn ongekende koppel van 4.500 Nm. Het maximumvermogen bedraagt 230 kW/313 pk en in slechts 4,8 seconden sprint de Audi e-tron – waarvan elk wiel wordt aangedreven door zijn eigen elektromotor – naar 100 km/uur. De lithium-ion-accu van de productieversie heeft een capaciteit van 42,4 kWh, waarmee de e-tron in staat is 250 kilometer af te leggen. Via een snellaadstation is de accu in 2,5 uur volledig op te laden.



Groene demonstratierit

De Audi e-tron opende in het afgelopen weekend de 24-uursrace van Le Mans met achter het stuur vijfvoudig Le Mans-winnaar Frank Biela. Maar liefst 238.850 bezoekers waren getuige van niet alleen de negende overwinning van Audi op Le Mans, maar ook van de eerste, groene demonstratierit van de e-tron techniek in de Audi R8. Daarmee toonde Audi aan dat de volledig elektrisch aangedreven supersportauto geen fictie is, maar in de startblokken staat om in serieproductie te worden genomen. De e-tron is 4,43 m lang, 1,90 m breed en 1,25 m hoog. De wielbasis bedraagt 2,65 m. Door het accupakket direct achter de cockpit en voor de achteras te monteren, realiseert Audi een optimale gewichtsverdeling van 42:58 tussen de voor- en achteras. Die staat garant voor de beste balans en rijdynamiek.



Herzblut

Een belofte die de Nederlander Franciscus van Meel – Senior Vice President Strategy Vehicle Electrification bij Audi AG – op het 7th International Automotive Congress op 8 en 9 juni in Helmond uitsprak, is dat alle toekomstige elektrisch aangedreven Audi’s een Audi in hart en nieren zullen zijn. ‘Herzblut heet dat in Duitsland. De elektrische Audi’s zullen zich verder onderscheiden door hun sportiviteit en emotie. We rusten de auto’s uit met bijvoorbeeld een start-up screen dat de bestuurder welkom heet, en een speciale versnellingshendel die tevoorschijn komt zodra de auto gestart wordt’, aldus Van Meel.



e-tron is Audi’s merknaam voor elektrische mobiliteit, zoals quattro dat voor de permanente vierwielaandrijving is. Audi heeft ook een compacte sportieve tweezitter met elektrische aandrijving en de nog compactere A1 e-tron ontwikkeld. Audi’s slogan – Voorsprong door techniek - zal zich aan het einde van dit jaar wederom manifesteren: dan introduceert Audi de Q5 Hybrid. Volgend jaar wordt de Audi A8 Hybrid verwacht en in de jaren daarna de eerste Audi e-tron.



Duurzame toekomst

Audi neemt de vierbaanssnelweg naar een duurzame toekomst. Behalve op hybride- en volledig elektrische auto’s zet Audi ook in op optimalisering van bestaande technieken – zoals het toepassen van lichtgewicht materialen als aluminium – en biobrandstoffen. De Audi A3 2.0 TDI laat zien hoe effectief het optimaliseren van bestaande techniek is. Onder meer dankzij de toepassing van doordachte common-railtechniek in combinatie met een turbo en een start-stopsysteem daalt de CO2-uitstoot naar 115 g/km terwijl de prestaties hier niet onder leiden. Niet voor niets is de Audi A3 2.0 TDI verkozen tot ‘Green Car of the Year 2010’.

Een ander treffend voorbeeld is de 2,0-liter TFSI-motor, die in vijf achtereenvolgende jaren is verkozen tot ‘International Engine of the Year’.

Wat biobrandstoffen betreft, kiest Audi voor die van de tweede generatie: biobrandstoffen die niet aan voedsel gerelateerd zijn, maar aan planten worden ontrokken.



Audi duo

Audi kent een lange geschiedenis op het gebied van hybrideauto’s. Al sinds begin jaren tachtig ontwikkelt Audi modellen met een elektromotor als hulpaandrijving. Op basis van de Audi 100 Avant quattro presenteerde Audi in 1989 de experimentele Audi duo, die voorzien was van een ruim 9 kW/13 pk sterke elektromotor d