23
september
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Première op Autosalon Parijs: Audi A1 1.4 TFSI Ambition met 136 kW (185 pk)

De 1,4-liter TFSI-motor van de sportiefste Audi A1 valt nadrukkelijk onder de noemer ‘Voorsprong door techniek.’ De compacte en lichte viercilindermotor is namelijk uitgevoerd met een mechanische compressor en een turbo. De mechanische compressor zorgt in het toerengebied tussen 1.500 en 2.400 t/min voor extra (trek)kracht, terwijl de turbo juiste bij hogere toerentallen ‘bijspringt’. Hierdoor pakt de 1,4-liter motor snel op en is hij buitengewoon soepel. Dat komt ook tot uiting in zijn prestaties. De sprint van 0-100 km/h duurt slechts 6,9 seconden en de topsnelheid bedraagt 227 km/h.


Maximale efficiency

De hoge mate van efficiency van de 1.4 TFSI-motor wordt nog eens versterkt door de standaard montage van de zeventraps S tronic-transmissie met dubbele koppeling, die voor overschakelen zonder onderbreking van de aandrijfkracht zorgt. De zevende versnelling van de geavanceerde transmissie heeft een extra lange overbrenging en dat heeft een gunstige uitwerking op het brandstofverbruik. Zoals gezegd is de Audi A1 1.4 TFSI Ambition goed voor een gemiddeld verbruik van 5,9 l/100 km, wat overeen komt met een CO2-uitstoot van 139 g/km.


Complete standaarduitrusting

De sterkste Audi A1 beschikt over een onderstel met extra stugge vering en demping. Dit draagt evenals het standaard ESP met elektronisch sperdifferentieel bij aan een zeer sportief stuur- en weggedrag en een hoge mate van stabiliteit.


De Audi A1 1.4 TFSI wordt standaard geleverd in de complete Ambition-uitvoering. Hij is bovendien standaard voorzien van 17-inch lichtmetalen velgen, airconditioning, het S line exterieurpakket en LED-interieurverlichting. Ook de veiligheidsuitrusting is van hoog niveau met standaard front- zij-, en hoofdairbags, een integraal hoofdsteunsysteem en Isofix-bevestigingspunten voor kinderzitjes. Er zijn diverse mogelijkheden om de Audi A1 1.4 TFSI verder te personaliseren. Interessante opties zijn bijvoorbeeld Xenon plus-verlichting met LED-dagrijverlichting, keus uit twee navigatiesystemen, een panorama-schuifdak en een 465 Watt Bose Surround Sound System.


Groen label en 20% bijtelling

De nieuwe Audi A1 1.4 TFSI Ambition 136 kW (185 pk) wordt begin 2011 op de Nederlandse markt verwacht. Hij is leverbaar met groen energielabel met 20% bijtelling. De definitieve prijsstelling is nog niet bekend.