10
mei
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Podiumplaats Audi in turbulente generale repetitie voor Le Mans

In het begin van de wedstrijd maakte een regenbui het voor de deelnemers meteen lastig. Audi-coureur André Lotterer raakte al in de formatieronde van de baan, waarbij de achterkant van de auto beschadigd raakte. Vanwege de noodzakelijke reparatie en het daardoor veroorzaakte tijdverlies waren Lotterer en zijn teamgenoten Marcel Fässler en Benoît Treluyer op slag kansloos voor een goede klassering. Ook Allan McNish en Timo Bernhard hadden in de beide andere Audi’s R15 TDI in de beginfase van de race bij regen en lage temperaturen problemen om hun auto’s op de baan te houden. Dat was mede het gevolg van het feit dat de Audi’s in Spa al met de volledige afstelling voor Le Mans reden en daardoor minder neerwaartse druk hadden dan voor het Belgische Grand Prix-circuit optimaal zou zijn.


Capello, Kristensen en McNish lange tijd aan de leiding

Naarmate de baan opdroogde konden de Audi’s verder naar voren rijden. Dankzij een goede strategie en snelle rondetijden reden Dindo Capello, Tom Kristensen en Allan McNish in de Audi R15 TDI met startnummer 7 zelfs lange tijd aan de leiding. Ook Timo Bernhard, Romain Dimas en Mike Rockenfeller streden mee in de voorste gelederen van het veld. Dit trio verloor echter twee keer tijd achter de safety-car en verspeelde tenslotte alle kansen op een podiumplaats toen er twee minuten moest worden gewacht bij het stoplicht aan de uitgang van de pitstraat, dat per abuis op rood stond.


Regenbui in de slotfase brengt de beslissing

Daarna was de volledige hoop van het Audi Sport Team Joest gevestigd op Dindo Capello, Tom Kristensen en Allan McNish, die in de slotfase van de race dicht achter de leidende Peugeot reden en hun laatste tankstop tijdens een safety-car-fase al hadden gemaakt. De beslissing om na invallende regen 20 minuten voor het einde van de race de profielloze racebanden in te wisselen voor zogeheten ‘intermediates’, bleek echter niet juist. Doordat de regen niet doorzette, moest Kristensen in de slotfase ook de Peugeot van Stéphane Sarrazin voorbijlaten en ten slotte genoegen nemen met de derde plaats. Timo Bernhard, Romain Dumas en Mike Rockenfeller werden als vijfde geklasseerd. Marcel Fässler, André Lotterer en Benoît Treluyer kwamen na hun pech in de formatieronde uiteindelijk nog als twaalfde over de eindstreep.


Informatie te gebruiken bij voorbereiding voor Le Mans

“Het resultaat is enigszins teleurstellend, omdat we 20 minuten voor het einde van de race nog kans maakten op de overwinning. Op basis van de informatie die we hadden, besloten we de banden te wisselen, maar toen stopte de regen”, verklaarde Audi-sportdirecteur dr. Wolfgang Ullrich na afloop. “Niettemin was de race voor het hele team zeer goed. De verzamelde informatie kunnen we heel goed gebruiken bij de voorbereidingen op de 24 Uur van Le Mans in juni.”