Leusden,
07
september
2016
|
09:14
Europe/Amsterdam

Nieuwe Audi A5 en S5 Sportback - design ontmoet functie

  • Nieuw design, volop interieurruimte
  • Alternatieve aandrijving: Audi A5 g-tron op e-gas, aardgas of benzine
  • Audi S5 Sportback: 354 pk en 500 Nm

Zeven jaar na de geboorte van de Audi A5 Sportback maakt de nieuwe versie zijn opwachting. De nieuweling verenigt een elegant en aantrekkelijk design met een hoge mate aan functionaliteit en comfort. Het model is optimaal ‘connected’ en beschikt over de allernieuwste entertainmentfeatures. Daarnaast krijgt deze tweede-generatie A5 Sportback een compleet nieuw ontwikkeld onderstel, krachtige motoren en innovatieve rijassistentiesystemen. De Audi S5 Sportback vormt qua prestaties de overtreffende trap en heeft een nieuwe zescilinder turbomotor in het vooronder met 354 pk en 500 Nm. Eveneens nieuw: voor het eerst wordt de Audi A5 Sportback ook in een g-tron-uitvoering leverbaar die rijdt op Audi e-gas, aardgas of benzine.

Kort na de A5 Coupé introduceert Audi nu ook de nieuwe A5 Sportback. De lange wielbasis, korte overhangen en langgerekte motorkap met power dome versterken de sportieve uitstraling van de auto. De driedimensionale Singleframe grille is aanzienlijk vlakker en breder geworden. Als voorheen combineert de A5 Sportback elegante lijnen met sportieve accenten. Dat laatste wordt bijvoorbeeld onderstreept door de brede wielkasten en het subtiele spoilerrandje op de achterklep die het quattro-DNA aanzetten.

Ruim interieur
Vanbinnen is de Audi A5 Sportback aanzienlijk ruimer geworden. De interieurlengte is met 17 mm toegenomen, de schouderruimte voor de bestuurder en voorpassagier groeide met 11 mm en de knieruimte achterin nam met liefst 24 mm toe. De verfijnde materialen, de precieze afwerking en kleurharmonie zijn typische Audi-kenmerken. De horizontale structuur van het dashboard versterkt het gevoel van ruimte. De optionele sfeerverlichting met keuze uit dertig tinten zorgt altijd voor de passende ambiance.

Met een bagageruimte van 480 liter behoort de Audi A5 Sportback tot de ruimste auto’s in deze klasse. Optioneel is de standaard elektrische achterklep ook met een voetbeweging te openen en te sluiten.

Infotainment en Audi connect
Op het gebied van infotainment en connectiviteit biedt de Audi A5 Sportback de allerlaatste snufjes. Top-of-the-line is MMI navigatie plus met MMI touch. Dit systeem voorziet in 10 Gb aan flashgeheugen, een DVD-speler, drie jaar gratis gebruik van Audi connect diensten, maximaal vijf gratis navigatie-updates en een 8,3 inch groot scherm met een resolutie van 1.024 x 480 pixels. Audi MMI navigatie plus werkt nauw samen met vele van de beschikbare assistentie- en veiligheidssystemen. Via de Audi smartphone interface worden iOS en Android smartphones automatisch met het MMI-systeem gekoppeld.

Slimme assistentiesystemen
Vanzelfsprekend biedt de Audi A5 Sportback keuze uit een omvangrijk aanbod aan geavanceerde rijassistentiesystemen. Waarbij een intelligente combinatie van verschillende technologieën de veiligheid, het comfort en de efficiency versterkt, in een volgende stap op weg naar autonoom rijden. Een belangrijke rol is daarin bijvoorbeeld weggelegd voor het adaptive cruise control (ACC) Stop&Go systeem inclusief traffic jam assist, dat bij langzaam rijdend verkeer en snelheden tot 65 km/u de taken van de bestuurder overneemt. De predictive efficiency assistant, die de GPS-informatie van de directe omgeving rondom de auto analyseert, helpt om brandstof te besparen door de bestuurder speciaal advies te geven – een unieke feature in deze klasse.

Ophanging
Een breed wielspoor en relatief lange wielbasis staan aan de basis van een uitgebalanceerd, op sportiviteit afgestemd onderstel. De spoorbreedte meet 1.587 mm vóór en 1.568 mm achter. De wielbasis komt uit op 2.824 mm. De vooras heeft een nieuw ontworpen vijflinks ophanging, terwijl achter een vijflinks ophanging de voorgaande trapeziumlink constructie vervangt. De optioneel instelbare dempers zijn geïntegreerd in het standaard Audi drive select handlingsysteem.

Motoren en aandrijving
Audi levert de nieuwe Audi A5 Sportback met twee TFSI- en drie TDI-motoren. Qua vermogen lopen ze uiteen van 140 kW/190 pk tot 210 kW/286 pk, wat maximaal 17 procent meer is dan voorheen tegenover een brandstofbesparing tot maximaal 22 procent. Afhankelijk van de gekozen uitvoering worden ze gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak, een 7-traps S tronic met dubbele koppeling of een 8-traps tiptronic. Voorwielaandrijving is standaard, quattro vierwielaandrijving in twee varianten is optioneel. Uitzondering is de 3.0 TDI met 210 kW/286 pk, die standaard quattro krijgt.

De nieuwe Audi S5 Sportback wordt aangedreven door een V6 turbomotor met 354 pk en 500 Nm aan trekkracht, waarmee het model in 4,7 seconden van 0-100 km/u spurt en een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u bereikt. quattro en de 8-traps tiptronic automaat zijn standaard. Nieuw in het aanbod is de Audi A5 Sportback g-tron, voorzien van een 125 kW/170 pk sterke 2.0 TFSI-motor die geschikt is voor het rijden op Audi e-gas, aardgas en benzine.

Vanaf begin 2017 leverbaar
De nieuwe Audi A5 en S5 Sportback arriveren begin 2017 bij de Audi-dealers. Prijzen worden in aanloop naar de introductie bekendgemaakt.