23
juni
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Een frisse wind in design: de Audi Daysailer

Audi Concept Design in München bestaat sinds 25 jaar. In deze designstudio wordt nagedacht over auto’s die over 20-30 jaar op de markt komen. Daarmee vervult deze designstudio een compleet andere rol dan het ontwerpcentrum in Ingolstadt, waar de auto van morgen centraal staat. In Audi Concept Design in München draait het meer om inspiratie en een vooruitziende blik. Hier wordt nagedacht over hoe de lifestyle én de smaak van mensen over 30 jaar zal zijn. Om daarvoor inspiratie op te doen, worden de jonge designers uitgedaagd om zo veel mogelijk ‘out of the box’ te denken. Dat betekent dat ze hun inspiratie ook uit andere branches dan de auto-industrie halen.


Design op academisch niveau


Audi Concept Design werkt nauw samen met de Universiteit voor toegepaste wetenschappen in het Oostenrijkse Graz. Student Markus Klug (25) besloot voor een opdracht met als werktitel ‘een automerk dat verder gaat dan de auto zelf’ een zeiljacht voor Audi te ontwikkelen. Dit stelde de student in staat om zijn passie voor zeilen te combineren met zijn designstudie. Het resultaat daarvan is de Audi Daysailer, een zeiljacht waarin het typische Audi-DNA duidelijk zichtbaar is. De Audi Daysailer combineert de natuurlijke elegantie van een zeiljacht met de sportiviteit, de optimale stroomlijn en de klare lijnen die de Audi-modellen kenmerkt. Typische Audi-elementen zijn bijvoorbeeld de hoge ‘schouderlijn’ en de proporties van het zitgedeelte, inclusief de centrale bedieningsconsole. Door de combinatie van deze kenmerken is het design van de Audi Daysailer uitermate pakkend. Tegelijkertijd is het zeiljacht bijzonder functioneel. Hij is geschikt om relaxed mee te zeilen, maar hij is ook gemaakt om de krachten van de natuur te kunnen weerstaan. Een 1:1-model van de Audi Daysailer zou daartoe gebruikmaken van lichte hightech-materialen als aluminium en carbonfiber - ook in dat opzicht is het zeiljacht dus een echte Audi.


De wind in de zeilen


Vooralsnog is de Audi Daysailer een model in schaal 1:15. Hij is iets langer dan een meter en dat betekent dat hij in werkelijkheid ruim 15 meter lang zou zijn. De masthoogte zou uitkomen op 21 meter en de diepgang van het zeiljacht bedraagt naar verwachting tussen 1,5 en 2,5 meter. De Audi Daysailer dient voor student Klug een hoger doel: het is zijn afstudeerproject dat hij bij Audi uitvoert. Na zijn afstuderen komt de focus weer op autodesign te liggen.

Audi werkt graag mee aan dit soort inspirerende projecten omdat het merk op deze manier in staat wordt gesteld kennis te maken jonge ontwerpers én hun visie op het (auto)design van de toekomst. Zo blijft Audi zijn voorsprong behouden als het gaat om frisse ideeën en fascinerende conceptstudies.