16
augustus
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

De wereld van de kleuren in Audi museum mobile

Of een auto mooi is of niet, is meestal een kwestie van smaak. Zijn motor, vermogen en uitrusting zijn niet meteen te zien, maar wat wel direct in het oog springt, zijn de vorm en de kleur. De kleur vervult daarbij een belangrijke rol, want ook de mooiste vormen komen in de verkeerde kleur niet of nauwelijks tot hun recht. De lak bepaalt niet alleen de kleur van de auto, maar is ook een belangrijke bescherming, die de carrosserie en andere onderdelen behoedt tegen invloeden van buitenaf. Het lakprocedé van auto’s is een bijzonder complexe aangelegenheid geworden. Reden genoeg dus om hier een aparte tentoonstelling in het Audi museum mobile aan te wijden.


Aan de hand van twaalf auto’s in kleuren die typisch zijn voor hun tijd, wordt de historie van autolakken belicht. Daarbij komen interessante details naar boven: wie weet bijvoorbeeld dat er bij Audi sinds 1949 meer dan 1.000 verschillende kleuren zijn gebruikt? Of dat de massaproductie van auto’s in de VS pas goed op gang kon komen, toen Amerikaanse militairen na de Eerste Wereldoorlog met veel reservemunitie naar huis kwamen, waarvan de chemische industrie later nitrocellulose-lak maakte, een lak die veel sneller droogde? In de VS waren er al lang spuitpistolen, terwijl auto’s in Europa vaak nog met een kwast van lak werden voorzien, waarna ze soms drie weken moesten drogen.


Van de twaalf auto’s die op de tentoonstelling in het Audi museum mobile te zien zijn, van een Horch tot een Lamborghini Diablo, staat elk exemplaar voor een eigen trend. Zoals de markt het op dat moment vroeg, van gedegen zwart tot opvallend paars. Stefan Felber, die de tentoonstelling samenstelde, zegt: “We leggen de cultuurhistorie van de kleuren uit en houden ons bezig met waarneming. In een kleurverloop kijken we naar de grondkleuren van auto’s. We laten zien dat rood en rood niet hetzelfde is en dat blauw niet altijd blauw hoeft te zijn. En we gaan op zoek naar de oorsprong van kleurnamen als kalaharibeige of paradijsgroen.”


Het Audi museum mobile is te vinden in het Audi Forum Ingolstadt en is zeven dagen per week geopend van 9.00 tot 18.00 uur.