04
november
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

De nieuwe klimaatwindtunnel van Audi

De ingebruikname van de nieuwe klimaatwindtunnel betekent dat Audi vanaf nu nog meer testmogelijkheden onder handbereik heeft. In de tunnel zijn temperaturen van -25 tot +55 graden Celsius `op te roepen`. Doordat de windsnelheid is op te voeren tot 300 km/h, kan de invloed van deze temperaturen op bijvoorbeeld het koel- en smeringsysteem en het interieur natuurgetrouw worden vastgesteld.


Zon en regen

In de nieuwe klimaatwindtunnel zijn naast extreme temperaturen ook andere weersomstandigheden na te bootsen. Zo zijn zowel zon- als regensimulaties mogelijk en kan het er zelfs sneeuwen. Overigens is de hightech windtunnel geschikt voor alle autotypes. Zelfs grote SUV`s en sportwagens en (andere) modellen met vierwielaandrijving kunnen er worden beproefd.


Hightech helpt bij CO2-reductie

Voor Audi is de nieuwe klimaatwindtunnel een belangrijk hulpmiddel om de CO2-uitstoot van nieuwe modellen verder terug te dringen. Dankzij deze windtunnel is het bijvoorbeeld mogelijk om de efficiency van koelsystemen te optimaliseren. Dat verlaagt het brandstofverbruik en dus de CO2-emissie.


Windtunnelcomplex van 10.000 m2

De nieuwe klimaattunnel maakt deel uit van het windtunnelcentrum van Audi in Ingolstadt. Op een totale oppervlakte van 10.000 m2 bevinden zich hier drie windtunnels, waar 40 mensen werken aan de ontwikkeling en het finetunen van nieuwe modellen. Maar zo af en toe komen er ook `speciale gasten` op bezoek. Duitse, Zwitserse en Zweedse skiërs hebben, net als de beroemde Australische zwemmer Ian Thorpe, de weg naar het complex al weten te vinden.