26
september
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

De nieuwe generatie MMI van Audi

In 2002 introduceerde Audi de eerst generatie MMI, een systeem waarvoor het merk veel lof kreeg toegezwaaid. Dankzij de centrale bedieningsknop, en de grote functietoetsen bleek het intuïtief en daardoor eenvoudig te bedienen.


Verbetering op alle fronten


De nieuwe generatie MMI behoudt zijn de basisfuncties, maar de bediening is nu nog eenvoudiger. Dat is onder meer te danken aan de toepassing van een joystick, die zich op de centrale bedieningsknop bevindt. Deze joystick is uitermate precies in acht richtingen te bewegen. De bediening van het nieuwe MMI wordt verder vergemakkelijkt door een groot (7 inch) beeldscherm. Dit werkt met een hoge resolutie (800x480 pixels) en LED-achtergrondverlichting. Daarmee is een scherp en contrastrijk beeld altijd gegarandeerd. De verschillende menuschermen vloeien via ‘crossfading’ in elkaar over en bij het veranderen van een airconditioning-instelling komen er compacte ‘pop-up’s’ tevoorschijn. De informatie op het hoofdscherm blijft hierdoor zichtbaar.


Driedimensionale weergave


Het nieuwe MMI biedt keus uit twee- of driedimensionale weergave van de kaarten in het navigatiesysteem. De kaarten zijn zelfs vanuit een echt vogelperspectief te bekijken. Hoogteverschillen ten opzichte van zeeniveau worden daarbij zichtbaar en met kleurnuances aangegeven. Belangrijke gebouwen worden in 3D zichtbaar gemaakt en in sommige situaties volledig, zoals in de realiteit, weergegeven. Op kruispunten maakt het navigatiesysteem met pijlen duidelijk welke rijstrook de bestuurder dient te volgen en er is een functie opgenomen die de zuinigste route adviseert. De navigatie- en telefoonfuncties van het nieuwe MMI werken indien gewenst met stemherkenning. Dankzij intelligente software ‘verstaat’ het MMI diverse talen en ‘begrijpt’ het ook woorden die in z’n geheel worden uitgesproken. Het spellen van een navigatiedoel bij MMI-navigatie plus is dan ook niet nodig.


Beeld, geluid, communicatie


Ook een DVD-speler maakt deel uit van het nieuwe MMI. Het beeld van een video-DVD wordt (uitsluitend bij stilstand) weergegeven via het centrale display en de inzittenden genieten van Dolby Digital 5.1-geluid. Ook muziek (MP3, WMA, AAC) van externe datadragers (CD’s, SD-kaarten en SD-HC kaarten) kan via het MMI worden afgespeeld. Als optie is de Audi music interface beschikbaar. Die maakt het mogelijk om via een interfacekabel een iPod/iPone aan te sluiten. Digital Audio Broadcasting (DAB) is optioneel. De inzittenden hebben dan de beschikking over radio-uitzendingen van perfecte geluidskwaliteit. De lijst met beschikbare zenders wordt continu geactualiseerd en is zichtbaar op het centrale display.

Een andere optie is de integratie van een CD-wisselaar en/of een TV-tuner. Bovendien is het MMI te combineren met een ruime keuze uit sound systems, waaronder dat van Bang & Olufsen.

Is het MMI-systeem uitgerust met een telefoonvoorbereiding, dan kunnen via een Bluetooth-menu eenvoudig apparaten gekoppeld en beheerd worden. Alle SIM- kaart-gegevens zijn via het centrale display beschikbaar zodra de contactsleutel in het  contactslot wordt gestoken. De ontvangstkwaliteit is optimaal doordat het telefoonsignaal via de antenne van de auto loopt.