11
januari
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

De nieuwe Audi TTS

De Audi TTS is ontworpen om een jong en dynamisch publiek aan te spreken en is de meest recente belichaming van Audi’s merkenkern ‘Voorsprong door techniek’. Directe benzine-injectie en een turbo, twee technologiën die Audi geperfectioneerd heeft, vormen een ideale combinatie in de TFSI-motor in de TTS. Niet alleen het maximumvermogen van 200 kW (272 pk), maar ook het maximumkoppel van 350 Nm, dat beschikbaar is tussen de 2.500 en 5.000 t/min, maakt de compacte en lichtgewicht viercilindermotor zo’n indrukwekkende krachtbron.

De 2,0-litermotor, die sinds 2005 al drie jaar op rij verkozen is tot ‘Engine of the Year’, is opnieuw ontwikkeld en op enkele cruciale punten versterkt om dienst te kunnen doen in de TTS. De buitengewoon efficiënte en sportief klinkende motor heeft een gemiddeld brandstofverbruik van slechts 8,0 liter per honderd kilometer in de Coupé in combinatie met de zestraps handgeschakelde versnellingsbak. Voor de Roadster bedraagt het gemiddelde verbruik 8,2 liter per honderd kilometer. De verbruikswaarden nemen met respectievelijk 0,1 en 0,2 liter af als de auto is voorzien van de optionele S tronic transmissie met dubbele koppeling.

S tronic kan dankzij toepassing van twee koppelingen razendsnel schakelen, ook bij een hoge motorbelasting en hoge toerentallen. Als gevolg daarvan vergt de sprint van stilstand naar 100 km/h nog eens twee tienden van een seconde minder, zowel met de Coupé als met de Roadster. Dankzij de standaard aanwezige quattro permanente vierwielaandrijving wordt het vermogen zonder krachtsverlies op de weg gebracht. Daardoor accelereert de TTS sneller en met meer stabiliteit dan de concurrentie. Het hart van het systeem bestaat uit een hydraulische meervoudige platenkoppeling die sneller dan ooit werkt dankzij een nieuw drukreservoir.

De Audi TTS is van nog meer hoogwaardige techniek voorzien: het adaptieve dempingsysteem Audi magnetic ride. Dit geeft de bestuurder keus uit twee karakteristieke instellingen. De ‘Standard’-modus voorziet in een uitgebalanceerde, comfortabele onderstelafstelling, terwijl de ‘Sport’-stand het volledige potentieel van het sportonderstel van de TTS benut voor een superieure wegligging. De voorwielophanging bestaat voornamelijk uit aluminium en de efficiënte, precieze en elektronisch bekrachtigde besturing draagt bij aan een lager brandstofverbruik. De sportauto komt veilig tot stilstand dankzij een hoogwaardig 17 inch remsysteem.

Een andere kracht van de TTS is het gebruik van ASF-technologie (Audi Space Frame). Voor de constructie van de carrosserie zijn diverse materialen gebruikt. Aan de achterzijde wordt staal toegepast, terwijl het voorste en het middelste gedeelte van de carrosserie van lichtgewicht aluminium zijn gemaakt. ASF-technologie optimaliseert de gewichtsverdeling over de voor- en achteras en beperkt het totaalgewicht. De TTS Coupé met handmatig bediende transmissie weegt slechts 1.395 kilogram, wat neerkomt op een specifiek gewicht van 5,1 kg/pk.

Krachtige uitstraling: 18 inch velgen en nieuwe koplampen
De Audi TTS is direct herkenbaar als het dynamische topmodel in de TT-lijn. Hoogtepunten van het exterieurdesign vormen de aluminium 18 inch velgen en de koplampen, die een nieuw ontworpen Xenon plus-unit combineren met ledlampen die als dagrijverlichting dienen. De als een diffusor vormgegeven achterbumper en de vier uitlaatpijpen geven de achterzijde een krachtige uitstraling.
Binnen worden de passagiers verwelkomd door diepgeplaatste sportstoelen die met leder zijn bekleed. Andere typerende stylingelementen zijn het grijze instrumentenpaneel en het multifunctionele stuurwiel.

De kap van de TTS Roadster opent en sluit elektrohydraulisch en de auto is voorzien van een windscherm. Het optionele skiluik met verwijderbare skitas vergroot de praktische bruikbaarheid van de auto. De achter