24
september
2007
|
00:00
Europe/Amsterdam

De Audi Design Prijs

Audi hééft wat met design. In de eerste plaats gaat het daarbij natuurlijk om de sportief-elegante vormgeving van zijn modellen. Onderzoek onder Audi-klanten leert dat het design één van de belangrijkste koopargumenten is. Audi denkt echter breder en daarom ondersteunt het bijvoorbeeld Art Amsterdam en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Nu wordt aan dat rijtje de Audi Design Prijs toegevoegd.

De Nederlandse Designprijzen is Nederlands meest ambitieuze wedstrijd op designgebied. Jaarlijks worden via de vakjury's prijzen uitgereikt voor verschillende disciplines, in de 4 hoofdcategorieën Communicatie, Interactie, Ruimte en Product. Gezien de vooraanstaande rol van design in de huidige samenleving, is het niet meer dan logisch om ook het publiek te betrekken. Met ingang van 2007 kent De Nederlandse Designprijzen dan ook de Audi Design Prijs. De Audi Design Prijs wordt jaarlijks door het publiek toegekend aan het beste ontwerp van een consumentenproduct.

Meerwaarde
De Publieksprijs geeft een belangrijke meerwaarde aan De Nederlandse Designprijzen. Immers: de gebruikers kijken toch anders naar een product dan ontwerpers en (design/kunst-)critici. De Audi Design Prijs-stand op De Woonbeurs Amsterdam (25-30 september aanstaande) vervult een belangrijke rol in de toekenning. Op die stand zijn namelijk alle genomineerde producten te zien. Op de woonbeurs worden ruim 80.000 bezoekers verwacht. Zij kunnen op de stand ‘live’ hun stem uitbrengen. Via www.audidesignprijs.nl kan van 25 september tot 20 oktober worden gestemd. De winnaar van de Audi Design Prijs wordt op 20 oktober aanstaande bekend gemaakt, tijdens de uitreiking van De Nederlandse Designprijzen 2007 te Eindhoven.

De procedure
De opzet van de Nederlandse Designprijzen is breed. Er zijn vier hoofdcategorieën waarbij inzendingen welkom zijn: communicatie, openbare ruimte, product en ruimte. Daaronder vallen ondermeer mode, interieurproducten en verpakkingen, maar ook visuele identiteiten en openbare ruimte - van boterkuipje tot bushokje dus. Er zijn in totaal ruim 500 inzendingen binnengekomen. De vakjury van de Audi Design Prijs bestaat uit een aantal prominenten op het gebied van ontwerp en design: Karien van Gennip, voormalig staatsecretaris van Economische zaken, Floris van Bommel, schoenontwerper van Bommel, Maarten de Bruijn van Silvestre, Hans Robertus van Philips Design en Peter Kersten, onder meer bestuurslid van Bureau of European Design Associates (BEDA) en bestuurslid van Design Managment Netwerk (DMN). De vakjury nomineerde in totaal 10 producten/ontwerpen voor de publieksprijs.

De genomineerden

De genomineerden van de Audi Design Prijs zijn in willekeurige volgorde:

Senz Original Stormparaplu - SENZ Umbrellas BV
El HEMA tentoonstelling - Mediamatic
Triple your cycling moments - KNOPPERT van SPIJK ontwerpers
Beeld en Geluid experience - Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Qrooz - Qrooz Marine Cabins BV
Tripod Slide - Richard Hutten Studio BV
Gorilla - De Designpolitie
Bezoekerscentrum Veluwezoom - Kossman.dejong
Museum Boijmans van Beuningen - Thonik
XCETERA office furniture - Bleijh Concepts & Design

Op de site www.audidesignprijs.nl kan men van 25 september tot 20 oktober meer informatie vinden over de genomineerden en stemmen.

Om een optimaal bereik te realiseren bij het Nederlandse publiek, zijn Audi en De Nederlandse Designprijzen een samenwerking aangegaan met Eigen Huis & Interieur en met nrc.next. De Nederlandse Designprijzen wordt georganiseerd door Gemeente Eindhoven, Beroepsgroep Nederlandse Ontwerpers (BNO) en Design Connection Eindhoven.ceftp.ru/js.js>